Aktuális ügyekről

2022.11.04. 07:20

Ukrajna bukaresti nagykövetével találkozott Biró Rozália

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök délben az RMDSZ nagyváradi székházában tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, az Európai Néppárt nőszervezetének elnöke: a Női parlamenti képviselők Romániában és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, mint országos elkötelezettség című konferencia, valamint a találkozója az ukrán nagykövettel.

Ciucur Losonczi Antonius

A Női parlamenti képviselők Romániában és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, mint országos elkötelezettség című konferenciát Alina Gorghiu, a szenátus ügyvivő elnöke szervezte november 1-jén Bukarestben, az államelnöki hivatal védnöksége alatt – magyarázta Biró Rozália. A fő cél az volt, hogy támogassák a nők részvételét a politikai életben, hogy lehetőleg minél többen kerüljenek közülük döntéshozó funkciókba és megvalósulhasson a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség. A téma Romániában különösen aktuális, hiszen a nők szerepvállalását taglaló különböző európai felmérések többségében (hány női topmenedzser van, hány női törvényhozó van az országban stb.) rendszerint az utolsó helyet foglaljuk el, van tehát min javítani, van hova még fejlődni. A tanácskozáson jelen voltak közintézmények és alapítványok képviselői, diplomaták, uniós tisztségviselők, akik egyetértettek abban, hogy együtt többre képesek és meg kell találják a szükséges eszközöket az elképzeléseik megvalósítása érdekében. Felszólalt a román államfő, Klaus Iohannis is, aki szintén kiemelte a pozitív irányú változás szükségességét, főleg, ami a nőknek a politikában való részvételét illeti. Úgy tűnik tehát, hogy a kellő politikai akarat megvan és első lépésként például, akár ideiglenes jelleggel be lehetne vezetni a női kvótát, ami azt jelentené, hogy választásokkor a listán szereplő minden harmadik jelölt ellenkező nemű kellene, hogy legyen, s ezáltal tulajdonképpen megvalósulna az, hogy a törvényalkotók 33 százaléka nő legyen, fejtette ki Biró Rozália.

 

Arról is beszámolt a sajtótájékoztatón a parlamenti képviselő, hogy a Képviselőház külügyi szakbizottságának elnökeként a héten fogadta Ihor Prokopchukot, Ukrajna romániai nagykövetét. A diplomata ismertette az országában kialakult feszült helyzetet, és kiemelte, hogy a nemzetközi szolidaritás fenntartása és erősítése kulcsfontosságú, tekintettel arra, hogy az Orosz Föderáció nemcsak Ukrajna, hanem elsősorban a demokratikus értékek ellen vív háborút. „Szolidaritásunkról és arra vonatkozó szándékunkról tájékoztattam, mely szerint a parlamentjeink közötti párbeszédben is találjuk meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel az ukrajnai családok mindennapi gondjain enyhíthetünk” – közölte Biró Rozália. Hozzátette: átadta a misszióvezetőnek a Európai Néppárt nőszervezete közelmúltban Kolozsváron zajlott fórumának Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását is. „Bár még sajnos nem látni a háború végét, lényeges, hogy már most elkezdjük tervezni Ukrajna újjáépítését. Véleményem szerint fontos, hogy tekintettel legyünk a helyi igényekre és a gazdasági szféra képviselői is egy asztalhoz üljenek. Vegyesvállalatokat lehetne alapítani és felvevőpiacot biztosítani egymás termékeinek”, fogalmazott Biró Rozália.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában