Áremelés

2022.11.25. 15:11

Többe fog kerülni jövőre a szórakozás Nagyváradon

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta csütörtöki ülésén a jövő évi adókra és illetékekre vonatkozó határozatot. A főbb adók az infláció mértékével, 5,1 százalékkal fognak nőni 2023-ban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mindez idáig kérdéses volt, hogy mekkora lesz az ingatlanadó mértéke jövőre, mert a kormány és a parlament nem értett egyet ebben az ügyben. Végül a parlament november 16-án elfogadta azt a sürgősségi kormányhatározatot, miszerint csak 2025. január elsejétől lépjen hatályba az adótörvénykönyvnek az az előírása, hogy az ingatlanadót a közjegyzői nyilvántartásban szereplő összeg alapján számítsák ki, ami egyébként több mint húsz százalékos ingatlanadó-emelkedéshez vezetett volna. Így tehát az ingatlanadókat jövőre még az adótörvénykönyv régi előírásai szerint számolják ki, magyarázta Florin Birta polgármester a csütörtöki tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatóján. A törvény értelmében a helyi adókat és illetékeket az inflációs rátának megfelelően kell kiigazítani minden évben. Jövőre a 2021-ben megállapított 5,1 százalékos inflációs ráta mértékével fogják emelni a helyi adókat és illetékeket, ami azt jelenti, hogy egy egyszobás lakás ingatlanadója 120 lejről 126 lejre emelkedik, egy kétszobás, 66 négyzetméteres lakásé 224 lejről valamivel több mint 235 lejre, egy háromszobás, 77 négyzetméteres lakás adója pedig 288 lejről 302 lejre nő. A magánszemélyek nem lakhatásra szánt ingatlanainak, valamint a jogi személyek tulajdonában lévő, lakhatásra használt ingatlanoknak adóját nem érinti az inflációs ráta, mert ezeknek az épületeknek adóját a hivatalosan felbecsült értékük alapján állapítják meg. A járművek esetében egy 1400 köbcentis autó éves adója 87,2 lej lesz az eddigi 83 lej helyett, egy 1900 köbcentis autó adója pedig 255 lejről 268 lejre nő. Az inflációs ráta nem érinti a 12 tonnánál nehezebb járműveket.

Speciális illetékek

Nem fogja alkalmazni a helyi önkormányzat az 5,1 százalékos inflációs rátát a parkolási díjakra, amelyek már amúgy is meglehetősen magasak, sem pedig a sportpályák bérlésére. Az önkormányzat azonban bevezet a jövő évtől öt új speciális illetéket. Ezek egyike az esketésre fizetendő 100 lejes illeték, ha a házasulandók egyike sem nagyváradi. Ugyancsak 100 lejes speciális illetéket kell fizessenek azok, akik sürgősségi ügymenetben akarják átíratni a külföldi hatóságok által kiadott anyakönyvi iratokat. Ötven lejbe fog kerülni az, ha valaki sürgősségi ügymenetben akarja megkapni a mezőgazdasági nyilvántartásból kikért igazolást. 2023-tól kezdődően speciális illetéket vezetnek be az építési engedély nélkül több mint három éve felépített épületek lebontásának jegyzőkönyvéért. A hivatalnokok helyszíni szemléjét 500 lejjel kell honorálni, ha egy főépület bontásáról van szó, és 200 lejbe kerül a kiszállás, ha melléképületet vagy kerítést bontanak le.

Olcsóbb a temetés

Hétvégenként ezer lejjel kevesebbe fog kerülni a temetés Nagyváradon, de így is meglehetősen borsos árú marad ez a szolgáltatás. Az idén még az alapdíj mellett 2000 lejt kell fizessenek azok a hozzátartozók, akik szombaton szeretnék eltemettetni elhunyt szerettüket, vasárnapi temetés esetén pedig 3000 lej speciális illetéket kell fizetniük az alapdíj mellett. Florin Birta a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón megjegyezte: „Több panaszt kaptunk a szombati és vasárnapi temetési díjak magas költségei miatt, így annak ellenére, hogy ezek ünnepnapok, és a közterület-fenntartónak ezeken a napokon többletköltségei vannak, mégis a hétvégi temetési díjak csökkentéséről döntöttünk”. Ennek értelmében a hétvégi temetés ára a jövő évtől ezer lejjel csökken, tehát a szombati temetés esetén 1000 lej, vasárnapi temetés esetén pedig 2000 lej speciális illetéket kell majd fizetni az alapdíj mellett. A városvezetés végül megsajnálta a nagypiac árusítóit is, akik azóta kínlódnak, hogy megkezdődtek a nagypiac előtt az aluljáró-építési munkálatok. Több piacos panaszkodott amiatt, hogy az építkezések elkezdése óta szinte alig tudnak árulni valamit, ezért rájuk, és a helyzetre való tekintettel jövőre nem kell majd 15 százalékkal nagyobb adót fizessenek, amennyivel a közterület-fenntartó tarifái nőni fognak, ugyanakkor húsz százalékkal csökkenteni fogják az asztalbérlési díjukat is.

Növekvő tarifák

A közterület-fenntartó vállalat tehát átlagban tizenöt százalékkal növelni fogja díjszabásait 2023-ban. A piaci díjszabásoknál maradva a Rogériuszi és a Decebal piac asztalbérlési tarifái tíz százalékkal nőnek 250 lejről 275 lejre egy hónapra és 11 lejről 12 lejre egy napra, míg az árusító bódék bérlése egy hónapra a Rogériuszi piacon 1300 lejről 1450 lejre nő. A Rulikowski temetőben a hétvégi temetésen kívül gyakorlatilag minden más szolgáltatás ára nőni fog a jövő évtől. Például az elhunyt átvétele az idei 130 lejről 145 lejre nő, a hűtőkamrában történő tárolás napi 150 lejről 165 lejre emelkedik, a temetési szertartás összege 660 lej helyett 730 lej lesz, vagy a fák kivágása a sírokról az idei évi 330 lej helyett 400 lejbe fog kerülni. A tízéves sírhelybérlés 400 lejről 440 lejre fog emelkedni, húsz évre az eddigi 800 lej helyett 880 lejt kell majd fizetni, de igencsak megemelkednek az árak akkor, ha a polgár maga választja meg a sírhelyet, amelyet bérel. A jövő évtől lehet helyet bérelni a felépült kolumbáriumban is: a húszéves bérlés 1200 lejbe kerül, de ha a polgár maga választja meg a helyet, akkor az ár 3600 lej húsz évre.

De nemcsak a szomorú kötelesség, hanem a szórakozás is többe fog kerülni jövőre a váradiaknak. Egy felnőtt belépőjegy ára az Őssi strandra és az állatkertbe 20 lejről 22 lejre fog emelkedni, míg az akvaparkba egy egész napos jegyet az idei 70 lej helyet 82 lejért lehet majd váltani. Jelentős mértékben nő a tíz belépésre jogosító felnőttbérlet ára is az akvaparkba, amelyért az idén 630 lejt kellett fizetni, de jövőre már 740 lej lesz az ára. A 17–22 óra között belépésre jogosító jegy ára 40-ről 47 lejre fog nőni. Ugyanakkor az akvaparkban elérhető szinte mindegyik szabadidős és wellness szolgáltatás ára emelkedni fog jövőre. A 2023 évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozatot három ellenszavazat és négy tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában