Irodalmi Karaván

2022.11.03. 15:27

Szalon-est Juhász Annával a Partiumi Keresztény Egyetemen

Nagyvárad volt szerdán az első állomása annak a harmadik alkalommal megszervezett Irodalmi Karavánnak, amely november 2–5. között a Partiumban népszerűsíti az irodalmat, illetve hozza közelebb egymáshoz a szerzőt és olvasót.

Fotó: Torkos Márk Erik

János Piroska


A Partiumi Keresztény Egyetem új épületében tartott szalon-esten Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költővel, Száraz Miklós György József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas íróval, valamint Lövétei Lázár László Térey-ösztöndíjas íróval találkozhatott a nagyváradi irodalomkedvelő közönség, amely azonban ezúttal – a jelen levő egyetemi hallgatóktól eltekintve –, az előzetes feltételezésekkel ellentétben, alig töltötte meg félig az egyetem központi előadótermét. Az Irodalmi Karaván a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében indult útnak, idén harmadjára, a szalon-estek házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki a közösségi oldalon mintegy 47 ezer követővel rendelkezik. A szerda este 18 órától kezdődő beszélgetést aznap két rendhagyó irodalomóra előzte meg az Ady Endre Elméleti Líceumban. „Azon a misszión dolgozom együtt kollégáimmal, hogy az irodalmat, az olvasást és a kortárs írók életművét minél szélesebb körben bemutathassuk és népszerűsíthessük, és beszélgethessünk arról, milyen ez a magyar nyelv, mi az, ami mindannyiunkat összeköt, a közös értékekről” – mondta el elöljáróban a beszélgetés moderátora. Az est során szó volt gyermekkori emlékekről, arról, hogyan lesz az élményből alkotás, miért nem megfeleltethető a valóság az irodalommal, mi a különbség író és költő között, milyen műalkotás keltett mélyreható nyomot a szerzők számára, és természetesen a meghívottak egymás, illetve saját alkotásaikból olvastak fel. 

 

Száraz Miklós Györgytől megtudhattuk például, mi a közös Peru és az 1970-es évek csucsai vonatállomása között, hogyan születik meg egy tervezett regényből egy egészen más alkotás, miként alkotta meg az Apám darabokban című tényregényt. Zalán Tibor elmondta: másképp gondolkodik az író és költő, ugyanis utóbbi nem az idő, hanem az „emlékezet tornyából” bámészkodik, ugyanakkor mindeddig ő sem tudta megfejteni, miért is ír. A József Attila-díjas író szintén beavatott mindmáig befejezetlen, Papírváros tudatfolyam-regénye megírásának „kulisszatitkaiba”, amelynek – az író elmondása szerint – ő maga sem tudja, ki is a főhőse, és miért épp Papírváros a címe. Lövétei Lázár Lászlótól megtudhattuk többek között, hogyan lehet egy irodalmi alkotás ihletforrása egy szegre akadt ruhaszösz, vagy miért van szükség arra, hogy alkotásait otthonában fejezze be, illetve, hogy legkedvesebb olvasmányai között Arany János, Weöres Sándor és Dosztojevszkij művei szerepelnek.

Az Irodalmi Karaván csütörtökön Aradon folytatódik, pénteken Temesváron várják az irodalomkedvelő közönséget, szombaton pedig Déván fejeződik be a partiumi körút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában