Ünnepség

2022.11.24. 08:20

Néptáncgála és táncház Érsemjénben

Dupla születésnapot ünnepeltek november 19-én, szombaton Érsemjénben: az Ezüstperje néptánccsoport megalakulásának 18. évfordulóját, illetve vezetőjük, Sütő Szabolcs születésnapját.

BN-összeállítás

A Kézen Fogva Bagamér-Érsemjén Határon Átívelő Kulturális program keretében szervezett néptáncgálát Sütő Judit nyitotta meg, köszöntve a meghívott néptáncosokat, az Ezüstperje jóbarátait határon innen és túlról. „Az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport olyan, mint egy nagy család”, fogalmazott ünnepi beszédében Borsi Imre Lóránt RMDSZ-elnök. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos az, hogy a magyar identitásunkat, nemzeti összetartozásunkat a néptánc által is tudjuk erősíteni és megtartani. Nemzeti értékeinket, kultúránkat és hagyományainkat meg kell élni és tovább kell adni gyermekeink, unokáink számára. Ez mindannyiunk felelőssége, nemcsak a néptáncosoké, hanem ugyanúgy a pedagógusoké, az egyházi képviselőké és az önkormányzatoké is. Ha mindezeket igazán megéljük, akkor lesz valóban jókedvvel teli, élhető jövőnk, hangsúlyozta Borsi Imre Lóránt.

A gálaműsort a legfiatalabb házigazdák, a Perjécske csoport kis táncosai nyitották meg. A műsorvezető Sütő Judit kiemelte, hogy ők azok az ügyes, kitartó gyerekek, akik a járványhelyzet miatti két év szünet után, idén nyáron újra összeálltak, egy igen ígéretes utánpótlás csoportot alkotva. Őket követte az Ezüstperje nagycsoportja, akik szatmári koreográfiával fokozták a hangulatot.

A következőkben a meghívott tánccsoportok léptek színpadra: a nagyváradi Csillagocska Nevesincs csoportja szilágysági és felsőtisza-vidéki táncokat adott elő a Soroglya kíséretében, valamint a Csillagocska Zenekar tehetséges zenészei és népdalénekesei is felléptek. Micskéről a Görböc néptáncegyüttes tagjai mezőségi és marosszéki táncokat adtak elő. Az érmihályfalvi Nyíló Akác néptáncegyüttes előadásában magyarbődi, illetve mezőségi táncokat láthattunk. Az anyaországból a püspökladányi Tádé néptánccsoport hajdúsági és szilágysági táncokkal örvendeztette meg a közönséget.

A gála zárásaként a helyi Ezüstperje kalotaszegi táncokat adott elő, majd a széki népdal soraival köszöntötték a csoport szívét-lelkét, Sütő Szabolcsot: "Sok születésnapokat vígan megélhess, napjaidat számlálni ne légyen terhes..."

A néptáncgálát követő táncházban a nagyváradi Soroglya zenekar, illetve Rencz Norbert, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa húzta a talpalávalót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában