Felújítás

2022.11.21. 18:27

Megújul a váradújvárosi Szent László-plébániatemplom

ERDON-összeállítás

„Aláírtuk a váradújvárosi Szent László-plébániatemplom restaurálását jóváhagyó rendeletet” – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter. A helyreállítási munkálatokra összesen több mint 13,9 millió lejt hagyott jóvá a szaktárca. „Az RMDSZ kormányzati eszközökkel is segíti nagyváradi műemlék épületeink, egyházaink templomainak helyreállítását” – hangsúlyozta Cseke Attila.
A restaurálási munkálatok során a Nagyvárad központjában található műemlék templomon teljes külső és belső felújítási munkálatokat végeznek, kijavítják az évek során keletkezett szerkezeti hibákat, valamint új hangosítástechnikai rendszerrel látják el.
A műemlék templom az utolsó tatárdúlást követően, 1717 és 1733 között épült fel. A templom tornya 1790-ben készült el. Az 1960-as években a román kommunista hatalom le akarta rombolni, de a város magyarsága és az apátplébános, Ópalotai János élőláncot alkotva éjjel-nappal védték a templomot, dacolva a titkosszolgálat fenyegetéseivel. Végül lerombolni nem merték ugyan, de sok embert hosszú börtönévekre ítéltek, vagy plébánosát elhelyezték. A közbeszerzési eljárást követően a felújítási munkálatokra 26 hónapja lesz a kivitelező vállalatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában