Találkozó

2022.11.21. 14:34

Kórustalálkozót szervezett a PMNYE

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete XIII. Kórustalálkozóját tartotta hétfőn a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A PMNYE kórusa és a Váradi Dalnokok mellett fellépők érkeztek Debrecenből, Sarkadról, Biharugráról, Nagyszalontáról és Székelyhídról is.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE) vezetője üdvözölte, köszönetet mondva az RMDSZ nőszervezetének az esemény támogatásáért, valamint a PKE-nek a helyszínért. „Sok olyan dal van, melynek a szerzője ismeretlen, a legtöbbjük nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány útján maradt ránk, ezért is fontos, hogy őrizzük hagyományainkat és átadjuk az éneklés örömét az utánunk jövő generációnak. A kórusban való éneklésnek külön előnye, hogy szoros emberi kapcsolatokat teremt, megtanít odafigyelni egymásra, felelősségérzetet ébreszt a tagokban. Úgy gondolom, az évek során sikerült valódi közösségé válnunk. Összeköt bennünket az éneklés szeretete, kölcsönösen részt veszünk egymás kórustalálkozóin. Barátságok alakultak és szövődnek határon innen és túl, közös élményekkel gazdagodunk” – fogalmazott Szilágyi Ibolya.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Botházy Nándor alprefektus, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke a személyes élményein túl azt emelte ki, a kórusban való éneklésnek közösségalkotó és megtartó ereje van. A PMNYE kórusát Boros Beatrice vezényelte, közreműködött Thurzó Sándor József (brácsa) és Boros István (gitár). Elhangzott: Szól a kakas már – kánon, Fórián Andrea Ősz című verse Boros Beatrice megzenésítésében, a Fehér galamb című Csík zenekari feldolgozás a Holdfény szonáta dallamára, egy 1938-ban íródott Szent László himnusz, egy ima a hazáért, valamint Arany János Csak azért is! című verse, melyet szintén Boros Beatrice zenésített meg.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius


Felléptek még: a Sarkadi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre, vezetőjük Ráczné Baby; a Nagyszalontai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Őszirózsa kórusa, vezetőjük Patócs Csilla; a Sarkad és Vidéke Áfész Nyugdíjas Egyesület Estike kórusa, vezetőjük Csizmadia Lajosné; Nagyszalontáról a Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetségének kórusa Nagy Irma vezetésével; a székelyhídi Búzavirág Népdalkör, vezetőjük Béres Csilla; a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Őszidők kórusa, vezetőjük Tury Ilona; a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre, vezetőjük Pacsika Istvánné és a Váradi Dalnokok – vezetőjük Márkus Zoltán–, zongorán kísérte őket Bodi Mátyás-László egyetemista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában