Programajánló

2022.11.18. 13:21

Kaganovskiy Zenei Esték jövő szerdán

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook

Tóth Gábor

Felix Mendelssohn-Bartholdy Esz-dúr oktettje, op. 20 és Johannes Brahms B-dúr szextettje, op. 18 lesz műsoron a Kaganovskiy Zenei Esték sorozatának immár hatodik koncertjén, november 23-án, szerdán 19 órakor, továbbra is a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel partnerségben szervezve, a szokott helyszínen, a püspöki palota nagy festett termében.

Két igazán különleges, a sorozatban eddig bemutatottaknál bővebb és merőben összetettebb kamarazenei apparátus, a vonósszextett és -oktett megismeréséhez nyújt most rendkívüli alkalmat, beavatást a Kaganovskiy Zenei Esték a korai és érett német romantika egy-egy termésével: a tinédzser Mendelssohn fölényes zsenialitással szikrázó fantáziájával és a húszas évei végén járó Brahms jellemzően rágódós szövevényeivel, de vele meleg fényű, egyszerre nemes és rusztikus szerenádhangjával. Két egymást remekül kiegészítő alkotó zenéjét kínálja a koncert. Mendelssohn a valóságos üstökös, a csodagyerek, aki ontja magából a sodró muzsikát, mintha Mozarthoz hasonlóan neki is sietős lenne, és előre érezné, nem sok idő adatott meg neki itt a földi pályán. A keletkezésekor műfajában voltaképp egyedülállónak számító oktettet 16 évesen is elképesztő tapasztalattal veti kottapapírra, hiszen 12–14 éves korában egy tucatnyi vonósszimfóniát írt már előtte, de nem sokra rá, 17 évesen megírja a zeneirodalom egyik legfantasztikusabb zenekari gyöngyszemét, a Szentivánéji álom nyitányt is. A mindig mindent jó alaposan, vaskosan megrágó Brahms a szöges ellentét, aki, kis túlzással, szinte minden egyes hangfordulat lejegyzése előtt felteszi magában a visszatérő kérdést, megállja-e a helyét bármi is abból amit ír, egy olyan mélységesen tisztelt nagy előd árnyékában, mint Beethoven. Ez a megfontoltság érleli benne oly sokáig a kvartett- és szimfóniaírást is, hogy pl. két vonóshatosával is kerülgeti, megelőzi amazokat. Ami közös Mendelssohn és Brahms most elhangzó műveiben (a nagyjából fél-fél órás terjedelmük mellett), az a kamarazenei és zenekari igény együttes jelenléte a darabokban, ez egyben a hangszeres kamarajáték és zenekari előadásmód kiváló ismeretét is egyidejűleg megköveteli az egyébként ismét elsőrangú művészektől. A Kaganovskiy zenei sorozathoz méltóan a továbbiakban is igazán szelekt tehát a repertoárválasztás, akárcsak az újra meghívott legnívósabb hazai kamarapartnerek, köztük a kolozsvári Arcadia vonósnégyes tagjai.

Mendelssohn és Brahms után akkor lássuk is magukat a tolmácsolókat: Artur Kaganovskiy, Török Ana, Răsvan Dumitru, Cristian Andrei Stanciu (hegedű), Kaganovskiy Eszter, Traian Boală (brácsa), Török Zsolt, Ortenszky Gyula (cselló).

Koncertbelépők 50, illetve 30 lejes áron a püspöki palota recepcióján válthatók. Jegyfoglalás a 0771-612-714-es telefonszámon – a lefoglalt jegyek legkésőbb a koncert napján (november 23., szerda) déli 12 óráig vehetők át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában