Kirándulás

2022.11.02. 11:59

Jutalomkirándulás Érmindszentre és Nagykárolyba, a magyar kormány támogatásával

A Horváth János Társaság (HJT) október 23-án, a Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt követő vasárnapon, tanulmányi kirándulást szervezett a „dobogós helyeket” elért szavalók számára, kiegészülve az előző versenyeken jeleskedőkkel. Összesen ötven diák vett részt a jutalomkiránduláson, valamint öt felnőtt kísérő pedagógus, illetve szervező.

Hajas Anna

A kísérőkre mindenképp szükség volt, mivel a Papp Attila szavalóverseny az előkészítő–V. osztályosok részvételével történik. A létszámot tulajdonképpen az autóbusz férőhelye határozta meg, a szervezők a Margittán elérhető legnagyobb buszt választották. Délelőtt 10 órakor indultak a HJT székhelyéről, és az első célállomás az érmindszenti (mai nevén Ady Endre) emlékmúzeum volt. Ezen a helyszínen megtekintették mindkét épületet, a nádfedeles szülőházat, valamint az Ady család által később építtetett házat is. Jelenleg mindkettő emlékmúzeumnak van berendezve. A szülőházban megtekinthettek olyan használati tárgyakat, amelyek az Ady család birtokában voltak. Ezen túl a kirándulók az Ady magánéletéhez kötődő kordokumentumokon, illetve fényképeken keresztül is bővíthették ismereteiket. 

 

A másik házban a fényképeken túl Ady munkásságát bemutató dokumentumokat – eredeti kiadású verses kötetek, korabeli újságok, levelek – is megnézhettek. A kísérő pedagógusok hívták fel a gyerekek figyelmét a kiállított dokumentumokra és beszéltek Ady munkásságáról, mert e tekintetben az Emlékmúzeum helyi felügyelője nem volt túlságosan szolgálatkész. A kirándulók bejárták a két épület közötti udvart, megtekintették a szülőház homlokzati falán lévő Ady féldomborművet, a gémeskutat, és Ady Endre bronz mellszobrát is. A gyerekek nagyon érdeklődők voltak az információk iránt, és átérezték azt az Ady-korabeli hangulatot, amit a kiállítás idézett. Az emlékház udvarán fogyasztották el uzsonnájukat, majd továbbutaztak a nagykárolyi kastélyhoz. Útközben ismertették velük a kastély történetét, valamint azt is, hogy melyek ott a nevezetesebb látnivalók. Mivel a kirándulás éppen nemzeti ünnepünk napjára esett, Fügedy Anikó Erzsébet tanítónő, HJT-alelnök ezt a témát is megbeszélte a kirándulókkal.

 

A Károlyi várkastélynál, a gyerekek életkorára és a nagyon kellemes, szinte nyárias időre való tekintettel hosszabb időt töltöttek az angolparkban. Az „idegenvezetők” itt is a kísérő pedagógusok, szervezők voltak. Nagy tetszést váltott ki az a platánfa, melyet még gróf Károlyi György ültetett el hétéves korában, 1810-ben. Élőláncot alkotva 8–10 gyermek tudta körülölelni. Megtekintették a felújított lovardát, majd a kastély földszinti báltermét is. Részletesebb benti látogatás nem volt, mivel éppen egy konferenciának adott otthont az ősi várkastély, de ez már időben sem fért volna bele a mostani alkalomba. 

 

A kirándulás főszervezője a Horváth János Társaság elnöke, Szőke Ferenc volt, az anyagi támogató pedig Magyarország kormánya a Bethlen Gábor Alaphoz (BGA) benyújtott pályázat által, melyért a szervezők és a kirándulók ez úton is köszönetet mondanak. A támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg ez a tartalmas, ismereteket is gazdagító, ugyanakkor szórakoztató vasárnapot biztosító kirándulás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában