Felújítás

2022.11.16. 17:51

Hamarosan megújulhat a volt nagyváradi pénzügyi palota

Fotó: Törő Enikő

Pap István

Megkapta a Kulturális Minisztérium jóváhagyását a volt nagyváradi pénzügyi palota, illetve poliklinika felújítási terve, így hamarosan kiadhatják az engedélyt a munkálatokra. Hogy a beruházás hamarosan megkezdődik, jelzi az is, hogy lekerült a Fő utca 35. szám alatti épület homlokzatáról a védőháló.
Mint azt már többször megírtuk, a volt pénzügyi palota épületébe fog költözni a Bihar Megyei Tanács, ezért nemcsak felújításra, hanem belső átalakítási munkálatokra is szükség lesz. Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke az Ebihoreanul portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a tendert lebonyolították, győztest hirdettek, de több szakértői vizsgálatot kellett készíteni a restaurálási feladatokkal kapcsolatban azért, hogy megkapják a jóváhagyást a Kulturális Minisztériumtól. „Múlt pénteken a jóváhagyást megkaptuk, ki fogjuk adni az építkezési engedélyt és a munkálat megkezdésére vonatkozó rendeletet, és igyekszünk vissza nem térítendő támogatást szerezni a beruházásra” – jelentette ki az elöljáró.
A jelenleg nagyon leromlott állapotban lévő épületben ki kell cserélni a nyílászárókat, hőenergia-hatékonnyá kell tenni az ingatlant, szellőztető rendszert, padlófűtést fognak beépíteni, felújítják az elektromos hálózatot, és természetesen külső és belső restaurálások is lesznek. 
A munkálat kivitelezői a Drum Asfalt, a Constructorul Sălard és a Drumuri Bihor cégek lesznek. Ezek már 2020-ban elnyerték a közbeszerzési eljárást, de végül nem kezdték el a munkálatokat: a Bihar Megyei Tanács új vezetője, Ilie Bolojan leállíttatta a projektet, ugyanis nem akarta, hogy a kivitelezést a megyei tanács költségvetéséből finanszírozzák. A megyei önkormányzat azóta keresi a lehetőségét annak, hogy vissza nem térítendő támogatást szerezzen a beruházásra. Idén márciusban a megyei tanács új szerződést kötött a három említett céggel. Az új szerződés 4 millió lejjel magasabb értéket foglal magában, mint a 2020-as tender eredménye, mert a megyei önkormányzat megpróbál az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) lehívni 5 millió eurót erre a beruházásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában