Program

2022.11.08. 13:21

Hagyományőrzés a nagyváradi 11-es iskolában

Fotó: Perecz-Simo Annamária

ERDON-összeállítás

Nagy volt a nyüzsgés múlt pénteken a nagyváradi 11-es általános iskolában. A több mint száz elemi osztályos gyermek izgatottan várta a pénteki napot, ugyanis a pedagógusok szüreti mulatságot szerveztek a számukra. Az iskolában egyébként nem újdonság az efféle program, hiszen a pedagógusok közös célja, hogy minden jeles nap hagyományait megismertessék a gyerekekkel. A hagyományőrzés az iskolai programba történő beépítésével a tanulók érzelmi, esztétikai, erkölcsi érzelme fejlődik, valamint a szülőföld iránti szeretetük is növekszik, mondta el lapunknak Perecz-Simo Annamária, az előkészítősök tanítónője. A néphagyományokhoz kapcsolódóan átélt tevékenységek a közös élmény erejével hatnak a gyermekekre, erősítik a közösséghez tartozás érzését. Nem csak érzelmi kötődés, hanem egy komplex személyiségfejlődés elősegítője egy ilyen program. A közös alkotás öröme fontos közösségformáló erő lehet az iskoláskorú gyerekek körében, tette hozzá.

Pénteken korán reggel összegyűltek a kicsik és nagyok az iskola udvarán, ahol a tanítónők (Perecz-Simo Annamária, Semendi Mónika, Herlitska Ibolya, Kor Mária, Vass Annamária) valamint az iskola magyar tagozatáért felelős aligazgatónő (Lucaciu Ramona) megnyitották az idei mulatságot. Először közösen őszi népdalokat énekelt az öt osztály, majd népi játékokat is játszottak. A játékok után a szüretelés egyes lépéseivel is megismerkedhettek a gyerekek: A felkötözött szőlőfürtöket le kellett szedni, leszemezni, összetörni, betenni a présbe, majd kipréselni azt. A legvégén vidáman itták a jól megérdemelt jutalmat, a mustot. Minden gyermek boldogan tért haza, és már alig várják a Márton-napot, hiszen november 11-én újabb programmal készülnek a gyerekek számára, akik megtudhatják, miért is kell libát enni Márton-napon. A programokat a Communitas Alapítvány támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában