Avatás

2022.11.25. 15:27

Épületavató ünnepséget tartott a Collegium Varadinum

Épületavató ünnepséget tartott a Collegium Varadinum, illetve hivatalosan megnyitották a 45 hallgatóval elindult szakkollégiumi egyetemi tanévet csütörtök este. A Collegium Varadinum Egyesület és a KREK által szervezett rendezvényen közreműködtek a Nagyváradi Művészeti Líceum és a Partiumi Keresztény Egyetem diákjai.

Ciucur Losonczi Antonius

A magyar kormány támogatásával felújított épület a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tulajdonában van, a Collegium Varadinum Egyesület tőle bérli. Bentlakást biztosít a szakkollégistáknak, illetve az ingatlanban zajlanak a képzések és az egyesület székhelye is ott található.

Az egybegyűlteket Tőtős Áron, a Collegium Varadinum elnöke üdvözölte, majd igei köszöntőkkel kezdődött az ünnepség. Csűry István református püspök Dániel könyve II. részének 47. versét idézte („Dánielnek pedig azt mondta a király: valóban az istenetek az istenek istene, a királyok ura és a titkok feltárója, ezért tudtad feltárni te ezt a titkot”). Kijelentette: amikor egy szakkollégium elindítja a maga munkáját, és az anyaszentegyház mellé áll, ez azt jelenti, hogy mindenki tudtára akarják adni, hogy Istennél van a megoldás – ezért tudunk előre lépni és fejlődni. Dr. Kovács F. Zsolt nagyvárad-újvárosi római katolikus plébános azon meggyőződésének adott hangot: a diákok és a kutatók nem a burkolt, hanem a tiszta tudásra szeretnének szert tenni, önszorgalomból és az oktatók által nyújtott képzés révén.

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese szerint, ha boldogulni akarunk és jövőt építeni, akkor a közösségépítésnek nincs alternatívája. A szakkollégistákat arra kérte, hogy olvassanak sokat. Szépirodalmat, filozófiát, történelmet, sok-sok olyan szöveget, amely új világokba vezeti el őket. Az olvasásról és a kritikai szemléletről sose mondjanak le, ne higgyék azt, hogy 160 karakterrel leírható a világ, hogy 160 karakterrel elmesélhető az ember története az egyiptomiaktól vagy görögöktől kezdve az első tudományos műhelyeket kiépítő középkori egyházakig. „A világ több a világhálónál, egy szakkollégium pedig több egy épületnél, mert nemcsak a tudás elsajátításának, de a közösségek építésének is helyszíne. Kívánok a Collegium Varadinumnak hosszú és pezsgő tudományos életet, sok lakót és erős közösséget!” – fogalmazott.

 

Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja hangsúlyozta: a magyar kormány az elkezdett beruházásait végigviszi, és a stratégiai célkitűzéseit soha sem adja fel, bármennyire nehéz is a helyzet. Ezen célok zászlóshajói pedig az oktatás és a magyar történelmi egyházakkal való együttműködés. Meglátásában a szakkollégium alkotó környezetet teremt a megismeréshez, a működése pedig egyaránt szól a történelemről, a jövőépítésről, az identitásunk megőrzéséről és a kultúráról, melyek nem kötődnek határokhoz, hiszen „a fejünkben, a lelkünkben és a szívünkben léteznek”.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke azt kérte a szakkollégistáktól: legyen számukra ez az épület egy olyan hely, ahol megfelelő módon fel tudnak töltekezni, és egyfajta váradi szellemiséggel gazdagodnak. Legyenek bátrak, reagáljanak dolgokra, ne féljenek kérdéseket feltenni és ne csüggedjenek, ha esetleg valamire nem találják meg a választ. Legyenek mindig tisztában azzal is, hogy mit mondanak és szolidarizáljanak egymással.

Dr. habil Horváth László egyetemi docens, a budapesti Eötvös Collegium igazgatója az általa vezetett intézmény történetét ismertette múltidéző és jövőbe mutató gondolataiban.

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora szerint a lényeg az, hogy akiket a Collegium Varadinumban képeznek, legyenek értelmesek, ismeretekkel és tudással felvértezettek, hiszen fontos a tehetséggondozás, az ambiciózus fiataloknak a támogatása, a piacképes tudás átadása és az értékközösség kialakítása.

Dr. Nagy Mihály Zoltán történész-levéltáros, a Nagyváradi Egyetem adjunktusa arról beszélt, mi a hosszú távú siker titka és alapja. Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közigazgatási előadótanácsosa felidézte saját iskoláskori emlékeit, örömének adva hangot, hogy a felújított ingatlant ismét fiatalok vehették birtokukba.

 

Az ünnepségen felléptek a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai (Bacsó Ágnes, Szakács Panna, Simó Fanni) és fuvolatanára, Mircescu Georgiana, valamint Pácsi Árpád szakkollégista, a PKE hallgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában