Gyermeknevelés

2022.11.28. 17:23

Elstartolt a Szülők Akadémiája

Erdon-összeállítás

A gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseket megcélzó előadássorozat november 22-én startolt el a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A Szülők Akadémiájának első meghívottja Bruncsák Anna, a pozitív fegyelmezés szülőoktatója volt. Az előadáson tulajdonképpen arról volt szó, hogy mit is jelent a pozitív fegyelmezés. Ez a büntetés nélküli fegyelmezést jelenti, a hatalmi harcok nélküli együttműködést. Ennek eléréséhez olyan gyakorlati eszközöket kínál ez a módszer, amelyekkel – akár otthon, akár az iskolában – a büntető, jutalmazó, megszégyenítő, hibáztató stratégiákat a megoldásra és a hosszú távú eredményekre koncentráló utakra lehet cserélni. Hatékony és tudományosan is megalapozott eszközökkel a pozitív fegyelmezés a tiszteletteljes és bátorító megoldásokra, illetve a megelőzésre koncentrál.

A színültig megtelt díszterem hallgatósága egy üzenetet is kapott: ,,Nem marad olyannak a gyermek, amilyen most”. Az előadó kérésére a közönség tagjai problémahelyzeteket fogalmaztak meg, többek között szó volt a telefonfüggőségről, a visszabeszélésről, a rendetlenségről és az igazságérzetről. A közönség ezután egy feladatot is kapott, melynek az volt a lényege, hogy olyan képességeket soroljanak fel, melyek által a gyermekük változhat: türelem, nyitottság, empátia, érdeklődés, szeretet, kitartás és bátorság. A beszélgetést szituációs játékok követték, bemutatták, hogyan hat a gyermekre a számonkérő, utasító, megalázó kérdések zuhataga, illetve a bátorító, együttműködésre sarkalló gondolatok sora. Utóbbira példák lehetnek: ,,Érzem, hogy nagyon zaklatott vagy”, ,,Keress meg, ha készen állsz egy ölelésre”. Összegzésként elhangzott, hogy a középutat kell keresni a gyermeknevelésben: nem helyes a büntető, megalázó magatartás, de nem gyümölcsöző az állandóan dédelgető, felmentői szülői viselkedés sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában