Sütemények

2022.11.16. 16:01

Diós süteményekkel versengtek Diószegen

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek diós süteményversenyt az elmúlt hétvégén Bihardiószegen. A debütáló eseményről Simon Noémi szervező számolt be lapunknak.

D. Mészáros Elek

A meghitt családi együttlétnek egyik alapfeltétele a vasárnapi ebéd gőzölgő húslevessel, töltött káposztával. De méltán ide tartozik az ebéd utáni sütemény is, amit hajdanán a háziasszonyok készítettek el. Manapság egyre gyakoribbá vált az édes finomságok megvásárlása, kevesen vállalják fel a süteménykészítéssel járó „macerát”. Pedig az édesanya, a nagymama készítette édességnek lelke van, a szeretet formálja az ízeket, amely egy életen át elkíséri az embert. Ennek a gondolatmenetnek hozadékaként, hagyományteremtő szándékkal Mados Attila bihardiószegi polgármester ötlete alapján szerveztek első alkalommal süteményversenyt a faluban. Mivel az összetett nevű település magában hordozza a „dió” szócskát is, úgy gondolták, hogy a versenyre benevezett édességeknek valamilyen formában tartalmazniuk kell a kemény héjú gyümölcsöt. Kitételként fogalmazták meg, hogy csak helybéliek vehetnek részt az ízek viadalán, és egy, esetleg kétféle süteménnyel lehetett benevezni. Az elmúlt hét csütörtökén zárult a nevezési határidő, szombaton 10–11 óra között kellett a zsűri asztalára tenni az elkészített finomságokat. Összesen 23-an éltek a lehetőséggel, 35 diós tésztát rangsorolt a zsűri. Milotai Judit cukrász, Molnár Mihály élelmiszeripari mérnök-tanár, és Szabó Melinda tanár, helyi tanácsos alkotta ítészhármas a sütemények ízvilága mellett többek között a formai megjelenítést, a tálalást, a díszítést, valamint a frissességet is figyelembe vette a pontozásnál – tudtuk meg Simon Noémitől. A hagyományos édességek mellett értékelendő, hogy a kísérletező szándék is tetten érhető volt a versenytermékeknél. A megvalósult polgármesteri ötlet igen fontos hozadéka, hogy a fiataloktól az idősebb korúakig minden korosztályt sikerült megmozgatniuk. Méltán díjazták a 19 éves Váczy Kitty Tamarát, mint a legfiatalabb „cukrászt”, ahogyan a legkorosabb résztvevőt, a 82 esztendős Teleki Zsuzsannát is.

 


A Nappali Idősgondozó Központban tartott eredményhirdetésen Mados Attila örömét fejezte ki, hogy eleink ízvilágban megőrzött örökségét sikerült átmenekíteni a mába, oly módon, hogy továbbadói lehetünk évszázados értékeinknek. Ugyanakkor a kísérletezés, az új felé való nyitás további gazdagodás lehetőségét tárja fel előttünk – értékelt a településvezető.
A hagyományteremtő szándékot jelzi, hogy az első alkalommal megtartott diós sütemények versenyén egy vándorkupát is kiosztottak, melyet Kárándi Ibolya érdemelt ki dióstortájával. Várdai Irén és József gluténmentes diósát első helyre érdemesítették, Füzesi Piroska diósszelete következett a rangsorolásban, míg Mészáros Ildikó és Zoltán diós islere került a képzeletbeli dobogó harmadik helyére. Már csak azért is érdemes volt megszervezni ezt a versenyt, mert onnan mindenki, még a rangsorolásban hátrébb kerülők is édes szájízzel távozhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában