Koncertek

2022.11.03. 09:31

Diákkoncertek és további novemberi hangversenyek a filharmóniában

Közzétette internetes felületein a nagyváradi filharmónia teljes novemberi műsorát, amit alább röviden összefoglalunk.

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Gábor

E hónapban újfent rohamtempóban sűrítve térnek vissza a zeneintézmény programmenetébe az elmúlt hosszú időszakban elmaradozott lecke- avagy oktató, ún. diákkoncertek. Három tematikus blokkban összesen 11 (5+2+4) gyermekeknek szóló előadás lesz a hónap folyamán. A háromból csak két témában lesz magyar nyelvűen narrált/magyarázott koncert, témára lebontva 2+1, azaz összesen három szól magyar gyerekeknek. Ez a matematikai tényállás.
Lássuk is az időpontokat. A zenekar és hangszereinek megismertetésével indítanak még e hét pénteken Fedezd fel a filharmónia zenekarát címmel, november 4-én, három román nyelvű koncerttel, 10, 11 és 12 órai kezdettel, vezényel és magyaráz Romeo Rîmbu állandó karmester – hallható lesz Mozart Kis éji zene, Szviridov A vihar, J. Strauss Radetzky-induló. A hangszerismertető téma magyar nyelven két hét múlva, november 18-án kerül majd sorra, szintén pénteken, 10 és 11 órai kezdettel is a másik állandó karmester, Jankó Zsolt vezetésével.
A második téma/előadás valójában színes mesemuzsika, tehát nem a szó szoros értelmében vett leckehangverseny, Pinocchio történetét jeleníti meg Sergio Parisini zenéjével a filharmónia fúvósegyüttese, vezényel Lorenzo Moroni, közreműködik Șerban Borda színművész, valamint több gyermekszínész is. Ez az előadós két alkalommal szerepel műsoron november 11-én, pénteken, 14.30 és 16 órai kezdettel – érdeklődtünk ezzel kapcsolatban a karmesternél is, de megtudtuk, hogy mindkettő csak román nyelven lesz.
A harmadik téma ismét játékos hangszerbemutató jellegű, címe Felhívás táncra, ez most a 0–4. osztályosoknak szól, november 22-én, kedden 10 és 11.30 órakor román nyelven, illetve november 23-án, szerdán szintén 10 és 11.30 órai kezdettel, ezekből a 10 órakor kezdődő a magyar nyelven prezentált. A karmester és moderátor itt Dalma Toadere, a kolozsvári zeneakadémia egyetemi adjunktusa.
Második körben pedig nézzük a novemberi bérletes, ún. felnőtt hangversenyek sorát is. Most november 3-án, amint arról már részletesebben írtunk, ezúttal a római katolikus székesegyházban szól 19 órakor Brahms Német requiemje. Vezényel Alekszej Mihajlenko, közreműködik Ana Stănescu szoprán és Florin Estefan bariton.
Az ünnepi templomi koncert után a filharmónia hazatér további novemberi koncertjeivel az Enescu-Bartók terembe. November 10-én mindjárt három szólista is lesz, Beethoven ún. Hármasversenyében: Vlad Răceu – hegedű, Octavian Lup – cselló és Aurelia Vișovan – zongora, a karmester David Crescenzi, a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészeti igazgatója. A műsor második részében Schumann I. „Tavaszi” szimfóniája csendül fel aktuálisan.
November 17-én az idén 75. életévét betöltött Orbán György marosvásárhelyi születésű, Magyarországon élő zeneszerző előtt tiszteleg a filharmónia az alkotó két művével: Cantico di frate sole és 4. mise – ritka alkalom tehát, hogy magyar kortárs zenét hallgassunk a filharmóniában. Közreműködik az énekkar, valamint a Kolozsvári Magyar Operától meghívott Gebe-Fügi Renáta szoprán szólista, akit márciusban már megismerhetett a váradi közönség a magyarországi Nemzeti Filharmonikusok ünnepi erdélyi turnéjának utolsó itteni koncertjén. Ismét Jankó Zsolt vezényel, aki szakmailag következetesen immár a harmadik Haydn-szimfóniát hozza ebben az évadban, most a no. 49-es, f-moll „La Passione” (A szenvedély) becenevűt.
Verdi Unlimited (határtalanul) kecsegtető címmel november 24-én az olasz nagymester operarészleteiből szól koncert. Várhatók például: Luisa Miller, Ernani, A trubadúr, Macbeth, A végzet hatalma, Don Carlos. Ismét David Crescenzi a karmester, ismét Florin Estefan bariton az egyik szólista, további meghívott Daniel Magdal tenor a Bukaresti Román Nemzeti Operától, hölgy énekesről egyelőre nincs információ. A nagyhangversenyek részleteire szokásos előzeteseinkben külön-külön is visszatérünk az adott héten. Jegyek, információk, aktualitások a szokott helyeken: filharmónia pénztára (Moscovei u. 5), bilete.ro, filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában