Kaganovskiy-sorozat

2022.11.24. 13:28

Brahms és Mendelssohn szólt a Kaganovskiy-sorozatban

Felix Mendelssohn-Bartholdy Esz-dúr oktettje, op. 20 és Johannes Brahms B-dúr szextettje, op. 18 szólt a Kaganovskiy Zenei Esték sorozatának hatodik koncertjén, november 23-án, szerdán 19 órakor, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel partnerségben szervezve, a püspöki palota nagy festett termében. Felléptek: Artur Kaganovskiy, Török Ana, Răsvan Dumitru, Stanciu Cristian András (hegedű), Kaganovskiy Eszter, Traian Boală (brácsa), Török Zsolt, Ortenszky Gyula (cselló).

Tóth Gábor

Van úgy, hogy nincs már mit mondani vagy hozzátenni ahhoz, ami elhangzott, mert egyszerűen összességében olyan színvonalat, hatást nyújtott, hogy fölösleges részletekbe menni. Hát így állunk a Kaganovskiy Zenei Esték mostani kiváló kamaracsapatával is, a műfajra való tekintettel mondhatni már-már szólistákból álló zenekarával, akik most valami igazán nagyon különlegeset készítettek elő, az eddigi kamarakoncertek legösszetettebbikét, szextettet és oktettet: hatan hatfelé, nyolcan nyolcfelé figyelve-koncentrálva, mindeközben kiváló csapatként, benne különböző egyéniségekként, különféle kamarazenei, zenekari háttérrel, mégis itt és most együtt, rendkívül határozott egységben. Immár sokadszorra az Arcadia vonósnégyes tagjai adták a csapatmunkához az alapkovászt, akik egyébként nemrégiben a bukaresti Atheneumban is játszották egy másik felállással kiegészülve a most hallott Mendelssohn-oktettet. Hozzájuk jött még nyilvánvalóan a kezdeményező Kaganovskiy művészpáros, valamint utóbb Stanciu a váradi filharmónia hegedűse és Ortenszky a kolozsvári filharmóniától – ők ketten a szextettet egészítették ki oktettre a műsor második felében. A vonóshatos jó masszívan kihangsúlyozta Brahms nehézlábú hagyománytisztelettel lépkedő súlyát és néhol rusztikus bécsi kedélyességét, akárcsak Mendelssohn koraérett romantikus szenvedélyét. Ami a technikát illeti, nyilván a legszembetűnőbb a Mendelssohnt záró scherzo és finálé volt, ami fergetegesen szikrázott.
Telt ház volt, több mint százan gyűltek össze, ez épp a határát súrolta a terem fizikai befogadóképességének, de azért túl nem lépte. A Kaganovskiy-sorozat ezzel a koncerttel voltaképp jelentőségében is egy csapásra túlnőtte önmagát. Bizonyos értelemben ez zavaró volt az előadás kezdetén, amikor mindenkit figyelemre intettek, mivel három kamerával, és számos mikrofonokkal rögzítették a különleges zenei eseményt. Talán nem is annyira a közönség eztán tanúsított feszült fegyelme, sokkal inkább a zenészeké volt kicsit zavaró a koncert legelején, hiszen a zene lényege helyett folyamatosan az lebegett a levegőben, hogy ez most egyszeri lehetőség, s ezért arra kell koncentrálni, hogy meg lesz örökítve. Egyedül ez vont le rövid időre némi értéket az egész zeneiség spontaneitásából. A képzelt jelenség azonban hamar elmúlt, Brahms variációs tételének közepére a muzsikában teljesen feloldódott.
Összességében a művészi-technikai kivitelezés pazar volt. Így van ez, amikor zenét és egymást értő művészek egy közös megfogalmazott cél érdekében ülnek össze muzsikálni. A műsorfüzet külön kiemelte azt is, hogy évfordulója is van mindkét bemutatott alkotónak, Brahms 125, Mendelssohn 175 esztendeje hunyt el – de mint hallottuk, zenéjük nagyon is él amikor értő kezekbe kerül.
A Kaganovskiy Zenei Esték következő, immár „Karácsonyi” alcímet viselő koncertje december 19-én lesz, ezúttal a barokk palota szomszédos dísztermében, kamarazenekarral, a közelgő ünnephez illő Bach-műsorral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában