Ima

2022.11.01. 18:17

„Az élet megváltozik, de meg nem szűnik”

Halottak napjának előestéjén, november 1-jén, kedden 15 órától a Rulikowski temetőben a Steinberger kápolnánál imádkoztak elhunytjaikért Nagyvárad római katolikusai, papok és hívek közösen.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A szertartáson Vánkos Alexandru nagyvárad-újvárosi káplán felidézte: pár évvel ezelőtt, november 1-jén alkalma adódott arra, hogy papkollegáival egy olasz kisfalu temetőjében elhunyt diákokért imádkozzon. Bementek, s olyan volt ez számára, mint egy időutazás: teljesen más sírok, mintha az ókori római világba kerültek volna. Ráadásul megfigyelték, hogy minden sírhelyen az a latin felirat olvasható, hogy „Az élet megváltozik, de meg nem szűnik”, mely nagyon beleillet abba a szinte múzeumi környezetbe. Nyilvánvaló volt, hogy a szöveg keresztény, ezért utánanézett az eredetének, és kiderült, hogy a halottakért mondott mise prefatiojában elhangzik ez a mondat is. Sok évszázad alatt ez a kijelentés pedig bizonyára annyira belevésődött a település lakóinak szívébe, elméjébe, hogy még a sírokra is ráírták.

De mit jelent ez napjainkban? Olyan valóságot élünk, hogy a legtöbb ember nem hisz a halál utáni életben, és jóval kevesebben gondolják azt, hogy van feltámadás. Ne ámítsuk magunkat, mi is ennek az időnek a gyermekei vagyunk, és úgy, ahogyan vannak hitkísértések, ugyanúgy vannak „reménykísértések” is. Ezért van az, hogy a mai társadalom nem veszi komolyan a halált, ami egy gond, mert akkor az életet sem tudjuk komolyan venni. Pedig a Jóisten lehetővé tette számunkra, hogy úgy közelítsünk a halálhoz, hogy azt kövessük, aki értünk meghalt és feltámadt. Egyszerűen hallgatni kell tehát Krisztusra, újra és újra, s arra kell törekednünk, hogy egyre jobban higgyünk őbenne. Valahogy erre kell rávezetni azokat a családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket és munkatársainkat is, akikben nincs meg a hit és a remény.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Kevesebb az, amit nem tudunk, mint amit tudunk, hogy mi van a halál után, de valami bizonyos: az elhunyt szeretteink ebbéli tudása a miénknél sokkal nagyobb. A válaszok ugyanis léteznek, de ott vannak Istennél, ezért ott, fent, megtudjuk majd. Addig is, földi életünkben imádkozzunk a szeretteinkért, hogy a tisztítótűz után a mennyei lét boldogsága legyen a jutalmuk, tanácsolta a Szent László templom segédlelkésze.Vánkos Alexandru atya, illetve Kribus Mónika kántor-karnagy szolgálatáért Pék Sándor esperes mondott köszönetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában