Beszámoló

2022.11.28. 17:16

Ady Endre szavalóverseny Margittán

Hajas Anna

A Horváth János Társaság (HJT) idén is megrendezte a költő születésnapja utáni szombati napon, november 26-án, az Ady Endre körzeti szavalóversenyt. Az esemény tulajdonképpen folytatása a Margittán minden évben megrendezett Ady Endre Emléknapnak, melyet idén november 20-án rendeztek meg, és amelyről lapunkban is beszámoltunk.

A rangos megmérettetésen Margittán kívül Berettyószéplakról, Érbogyoszlóból, Érszőllősről és Micskéről érkeztek szavalók felkészítő tanáraik és szüleik kíséretében. Sokan közülük „visszajárók”, hiszen a Társaság már ötödik alkalommal rendezte meg az Ady szavalóversenyt. Az eredeti elképzelés szerint az V–XII. osztályosokat és az iskolán túlikat várták a versenyre, de jelentkeztek kisiskolás tanulók is, akiket természetesen a szervezők nem utasítottak vissza. Kellemes meglepetés volt számukra, hogy ők is nagyszerűen adták elő az általuk választott verseket.

Az eseménynek a művelődési ház konferenciaterme adott otthont, a szavalók összlétszáma pedig meghaladta a félszázat. Elsőként az esemény főszervezője, a Horváth János Társaság elnöke, Szőke Ferenc köszöntötte a szavalókat, felkészítő pedagógusaikat és kísérőiket. Örömét fejezte ki, amiért ilyen szép számban jelentkeztek a szavalók a költőóriás emlékének ébren tartására verseinek szavalása által. Megköszönte a pedagógusoknak a felkészítő munkát és a szülőknek a pozitív hozzáállást. Köszönetet mondott továbbá az anyagi támogatónak, a margittai helyi tanácsnak. Pályázat keretében nyújtottak támogatást, melynek köszönhetően a Társaság könyvjutalomban részesíthette a legtehetségesebb szavalókat. Elmondta, hogy a jelentkezők száma és kora alapján hat korcsoportot alakítottak ki: I-II. osztályosok, V. osztályosok, VI. osztályosok, VII. osztályosok, VIII. osztályosok, valamint IX–XII. osztályosok és iskolán túliak. A legnépesebb mezőnyt a VIII. osztályosok alkották. A zsűriben versmondásban nagy tapasztalattal rendelkező pedagógusok és amatőr színjátszók foglaltak helyet: Bende Orsolya, Fügedy Anikó-Erzsébet, Kőrösi Mária, Kun Tünde, Szatmári Annamária, Szőke Anna.

 

A bevezető beszéd után a szavalók sorra előadták szavalataikat fiatalabbaktól az idősebbek felé haladva. A kisiskolások fellépése után számukra eredményt hirdettek, tekintettel arra, hogy a nagy létszám miatt a versenyidő elég hosszúra nyúlt. Természetesen, aki akart közülük, az maradhatott, hogy meghallgassa idősebb iskolástársai szavalatait. A szavalók sorát az iskolán túliak zárták, kérésükre ők versenyen kívülieknek minősültek, hogy a díjak maradjanak a fiatalabb korosztályoknak. A sokéves szavalati gyakorlat eredményeképpen különösen erős „mezőny” volt, ezért a zsűri megosztott díjakat is kiadott. Jó szolgálatot tettek a felajánlott különdíjak is. A Társaság három különdíjat, az RMDSZ szintén hármat, Almási István önkormányzati képviselő pedig négyet ajánlott fel. Megemlítendő, hogy a Társaságon kívüli két felajánló beállt az állandó támogatók sorába. A szervezők ez úton is köszönetet mondanak nekik. Az RMDSZ különdíjait Demián Zsolt alpolgármester adta át, aki megtisztelte jelenlétével az eseményt. A legtehetségesebb szavalók oklevelet és könyvvásárlási utalványokat kaptak, melyeket tetszésük szerinti olvasmányra válthatnak be.

Zárszavában a főszervező gratulált a szavalóknak, kiemelt köszönetet mondott azoknak, akik több versenyen is részt vettek. A HJT ugyanis idén öt szavalóversenyt (Petőfi, Eminescu, Papp Attila, Istenes versek, Ady), továbbá egy ballada és versmondó-estet szervezett. Ezekre unokától-nagyszülői korig mindenkit szívesen vártak. Ezen túl az idősebb korosztály számára kórustalálkozót szerveztek, és kórusuk részt vett a szalacsi és székelyhídi kórustalálkozón. „Tartalmas, sikeres évet zártunk. Elégedettek vagyunk. A siker elsősorban a résztvevőknek köszönhető, nekik jár a legnagyobb köszönet, hiszen a legjobb szervezés is semmissé válik tehetséges résztvevők nélkül. További kitartó felkészülést és sikeres szereplést kívánok nekik!” – mondta Szőke Ferenc, a HJT elnöke.

 

Díjazottak

I. díjasok: Kiss Botond, Major Richard Gábor, Illyés Teodóra, Debreczeni Rebeka, Kun Abigél, Szabó Dorottya, Fehér Jázmin.

II. díjasok: Modoc Hanna, Biri Viktória Erzsébet, Vidui Richard, Salánki Hajnalka, Csomai Mónika.

III. díjasok: Kovács Larissa, Lukács Ármin, Borsi Erik, Toth Maria Agneta, Seres Flóra, Szűcs Lilla.

Különdíjasok: Cosmin Melitta, Sicolya Karina, Bakó Roland, Csuka Nóra, Hover Ádám, Lakatos Panna, Szekrényes Eszter, Fincicki Flóra, Szőlősi Ágota, Páll Alexandra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában