Beszámoló

2022.11.10. 08:48

A Wagner Nándor kiállításon jártak a PKE-s hallgatók

A Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet szakos hallgatói október végén látogatást tettek a budapesti Műcsarnokban, ahol megtekinthették Wagner Nándor nagyváradi születésű szobrászművész munkáit.

Szlopp Bernadette

A hallgatók a vezetett tárlatot követően Kiss Sándor az Academia Humana Alapítvány elnöke, valamint Wehner Tibor művészettörténész előadásának köszönhetően megismerkedhettek a „Wagner Nándor jelenséggel”. Több szobor mellett a jubileumi kiállítás központi elemeként megtekinthették Wagner Nándor legjelentősebb művét, a Filozófiai kertet is. Az alkotás a világban fellelhető főbb szellemi irányzatok harmonikus együttélését idézi meg. A szoborcsoport nyolc alakos kompozíció: Ábrahám, Ekhnaton, Jézus, Buddha és Lao-ce alakjai körbe rendezve tekintenek a kompozíció közepére helyezett, fénylő gömb formájában megjelenített oszthatatlan Egy-re. A körön kívül helyet kapó Assisi Szent Ferenc, Mahatma Gandhi és Bodhidarma herceg alakjai pedig mementót állítanak a szellemi megvilágosodásnak. A kert kapcsán a művész arra törekedett, hogy olyan személyiségek szobrai kapjanak helyet, akiknek élete és hatása napjainkig meghatározó.

Wagner Nándor alakja és életútja összekapcsolja Nagyváradot Svédországgal és a Távol-Kelettel, hiszen az alkotó európai gyökereit magával vitte Japánba is, ahol életének utolsó évtizedeit töltötte. Alakjai hordozzák azt az eszmeiséget, melyben egyetemes gondolatokra és értékekre ismerünk. Alkotásaiban rálelünk a kultúrák találkozására. Szobrainak több magyarországi város ad otthont, de találunk Wagner-munkákat Japánban és Svédország terein is. Nagyváradon a Petőfi Parkban elhelyezett József Attila szobornak örülhetünk, amely szintén Wagner Nándor hagyatéka. Az alkotó születésének 100 éves évfordulója apropóján létre jött nagyszabású kiállítás 2023. február 5-ig megtekinthető a budapesti Műcsarnokban.

 

Az Academia Humana Alapítvány

Az Academia Humana Wagner Nándor művész hagyatékát gondozó alapítvány őrzi a művész szellemi örökségét, emellett támogatja a hagyatékkal kapcsolatos kutatásokat és az újabb munkák felderítését célzó kezdeményezéseket. A Wagner Nándor hagyaték a művész feleségének, Wagner Akiyama Chiyonak, valamint az alapítvány munkájának köszönhetően egyre nagyobb körben tett szert népszerűségre az elmúlt években. A ránk maradt örökség őrzésében hatalmas szerepe van Kiss Sándornak, az alapítvány elnökének, hiszen ő maga is jó barátja volt az 1997-ben elhunyt szobrászművésznek. A tárlat megtekintésének értékét tovább emelte, hogy Kiss Sándor Wágner Nándort méltató előadását hallgatva a gazdag életút és egy barátság, egy erős szövetség képe is szemünk elé tárult. Az alapítvány, az értékőrzés mellett, a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektet, ösztöndíjakat teremt fiatal művészek és humánértelmiségi tehetségek számára. 

A PKE képzőművészet szakos hallgatói 2006 óta pályázhatnak a Wagner Nándor Díjra. Az évente meghirdetett pályázat során az Academia Humana Alapítvány megadott tematikában várja a hallgatóktól a grafika és a videófelvéltel terén készült minőségi munkákat, ezzel is alkotásra és értékközvetítésre ösztönözve a fiatal művészeket. A 2022-es évben „Wagner Nándor 100” témában érkeztek be pályamunkák. Az idei év 2. díját elnyert rövid klip (alkotók: Szitai Erzsébet és Janó János) megtalálható a Műcsarnok Facebook oldalán, a következő linken: https://www.facebook.com/Mucsarnok/videos/1510505902798254

 



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában