Konferencia

2022.11.11. 14:07

A magyar tudomány napját ünnepelték a nagyváradi PKE-n

A Partiumi Keresztény Egyetemen is megtartották a magyar tudomány ünnepét, immár kilencedik alkalommal. A neves meghívottak előadásai után átadták a Stafétát is.

A szerző felvételei

Pikó Stefánia

Az MTA ünnepségsorozatának keretében pénteken tartották meg Nagyváradon az A Magyar Tudomány Napja Partiumban 2022 elnevezésű konferenciát, melynek szűkebb témája: intézményépítés és nemzeti összetartozás a Kárpát-medencei magyar tudományban. Dr. Szilágyi Ferenc köszöntötte először a jelenlévőket, majd felkérte a Partiumi Keresztény Egyetem rektorát, dr. Pálfi Józsefet, hogy hivatalosan is nyissa meg a találkozót. „Ma már mindennek napja van, hála Istennek, a tudománynak is” – fogalmazott Pálfi József. Beszédében kihangsúlyozta, szükség van a józan, normális, észszerű tudomány művelésre, mert a józan tudományosságot esztelen, szélsőséges támadások érik minden nap. Ugyanakkor a józan észt a tudomány irányából is támadások érik, ezért is fontos, hogy valóban észszerű és normális tudományműveléssel foglalkozzanak a szakmabeliek. Hozzátette, a mai nap öröm, és hálás dr. Szilágyi Ferenc dékánnak és csapatának, amiért minden évben megszervezi a magyar tudomány napját a PKE-n is. Szilágyi Ferenc a következőkben el is mondta, jövőre lesz a tizedik alkalom megszakítások nélkül, hiszen a koronavírus-járvány ideje alatt is megszervezték a konferenciát, igaz, akkor online módon. Kiemelte dr. Fleisz János személyét, a Sapientia Varadiensis Alapítvány elnökét, aki társszervezője az eseménynek, és aki ezután szintén rövid beszédet mondott. Az alapítvány elnöke közölte, a magyar tudomány napját először 2000-ben tartották meg több szervezettel közösen, ez volt az első ilyen rendezvény Erdélyben; hat év után ez elmaradt, majd ennek hagyománya a PKE-vel közösen indult újra. Sikeres tanácskozást kívánt a résztvevőknek, ugyanakkor kifejezte abbeli reményét, hogy ez a hagyomány hosszú évekig fog még tovább élni.

Tudományos együttműködés

A Debrecen és Nagyvárad közötti tudományos együttműködések fontosságát emelte ki beszédében az MTA Debreceni Területi Bizottságának elnöke, dr. Páles Zsolt. Elmondta, bár nem tartja alacsonyabb rendűnek az online eseményeket, örül neki, hogy három év után először ismét személyesen lehet jelen. Az energiakrízis hatalmas kihívások elé állította a döntéshozókat, a tudománynak gyorsan kell válaszokat adnia, a tudományterületek összefogására van szükség, hogy ez minél gyorsabban menjen. Kellenek, tehát a regionális és globális tudományos együttműködések, így szükség van Debrecen és Nagyvárad együttműködésére is – mondta. Megemlítette, hogy három év múlva igen jelentős évfordulót fognak ünnepelni, amelyre az előkészületeket már el is lehet kezdeni, hiszen nem kisebb eseményről van szó, mint az 1825–27-es pozsonyi országgyűlésről. Az országgyűlés nagyhatású eseménye Nagy Pál 1825. november 3-án elhangzott beszédéhez köthető. A szónoklatban a magyar nyelvről mint nemzeti ügyről beszélt. Ennek a hatására ajánlotta fel Széchenyi István egyévi jövedelmének a kamatait (kb. 60.000 forintot) a későbbi Magyar Tudományos Akadémia elődjének létrehozására. Ennek bicentenáriumi megünneplésére kezdik meg az előkészületeket. „Sikeres napot kívánok, gratulálok a szervezőknek, és remélem, további dinamikus fejlődésnek lehetünk tanúi a közeljövőben” – zárta köszöntőjét dr. Páles Zsolt.

A köszöntők sorát zárta dr. Szendrei Ákos (Hatvani István Szakkollégium, Debreceni Egyetem), illetve dr. Szilágyi Ferenc felolvasott két üdvözlő levelet, melyeket dr. Sipos Gábor (alelnök, Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár) és Gábor Csilla kolozsvári egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja jegyzett.

A plenáris tudományos előadások keretében először a Debreceni Egyetem részéről dr. Papp Klára mutatta be munkáját Csákyak a két hazában címmel. Őt követte dr. Bernek Ágnes (NKE, Neumann János Egyetem) izgalmas előadása, melynek címe: A Kárpátok kaputérség a jelenleg formálódó többpólusú világgazdaságban – infrastrukturális fejlesztések és világgazdasági, világpolitikai kérdőjelek. Az utolsó dr. Fertő Imre (KRTK) előadása volt Tényleg a „jó fiúk” vásárolnak helyi élelmiszert? címmel.

Staféta

Dr. Debrenti Edit, a PKE tudományos igazgatója a továbbiakban bemutatta a PKE kiadványait. Többek között megemlítette az egyetem lapjait, a Partiumi Egyetemi Szemlét, amely éppen a nyomdában van, illetve az Acta Universitatis Christianae Partiensis. Studia culturale nevű tudományos folyóiratot. Ugyanakkor a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával megjelent nyolc egyetemi jegyzet is, melyek közül néhányat szintén bemutatott. Mindemellett bejelentette, ezen a héten kerültek ki a nyomdából a most már 361 éves Váradi Biblia széljegyzeteinek kiadványai, összesen 1200 oldal. Ezt a tavalyi évfordulós ünnepségre szerették volna elkészíteni, végül azonban csak mostanra lett meg.

 

Végezetül a szintén MNB-támogatással létrejött Staféta című kiadványt mutatta be, amelynek idén a hetedik kiadása jelenhetett meg. Ennek kapcsán kihangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a hallgatói kutatómunkát, és igyekeznek bátorítani a hallgatókat, hogy szerezzenek minél több tapasztalatot a kutatás terén is. A tudományos igazgató ezt követően átadta a Stafétákat a megjelent dolgozatok íróinak és sikeres megvédőinek.

Egyéb kötetek

Mielőtt a találkozó véget ért volna, dr. Fleisz János szólt néhány szót Nagyvárad gazdasága 1900–1950 címmel megjelent kötetéről. A könyv átfogó gazdaságtörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű, amely bemutatja Nagyvárad gazdasági fejlődésének szakaszait és sajátosságait a 20. század első felében, kitérve az összes fontosabb gazdasági ágazatra: mezőgazdaság, ipar, kereskedelem, hitel- és bankrendszer, közlekedés és szállítás. Egy vaskosabb, több mint háromszáz oldalas kötetről is említést tett, melynek címe: Nagysándor József tábornok, „A magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve”. A Line Design Kiadó sorozata, melynek keretében Fleisz János munkája is napvilágot látott, azt a hiányt kívánja pótolni, amely az évek során felgyűlt az aradi vértanúk emlékének megőrzésében, hiszen többségükről máig sem született kritikai, alapkutatásokon nyugvó életrajzi munka. A nagyváradi születésű Nagysándor József egyike azon vértanúknak, akiknek élete és tevékenysége kevésbé ismert.

Dr. Szilágyi Ferenc zárógondolataiban kiemelte, az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek fontos szegmense a tehetséggondozás, a fiatalok bevonása, mindez pedig szépen tükröződött az amfiteátrum soraiban is.

 

Az esemény támogatói: a PADME Alapítvány, az Érintő Egyesület és a Bethlen Gábor Alap. Szervezők: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad; Partiumi Területi Kutatások Intézete; Sapientia Varadiensis Alapítvány, Nagyvárad. Társszervező: Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában