Adózás

2022.11.03. 18:58

A jövő évtől be kell jelenteni a lakásbérleti szerződéseket

Aki lakást ad bérbe, annak érdemes tudnia, hogy 2023-tól ismét be kell jelenteni a szerződést az adóhivatalnál. Ráadásul a befizetendő adó mértéke is nőni fog.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nem volt kötelező regisztrálni a lakásbérleti szerződéseket az adóhivatalnál 2018 óta, ami a hivatalos lakásbérlések folyamatos csökkenéséhez vezetett. Fándly Marius, a Bihar Megyei Adóhivatal helyettes vezetője lapunknak elmondta: az elmúlt négy évben a szerződéseket nem kellett nyilvántartásba venni, elég volt csak az év végén benyújtani az adóbevallást. Emögött a megoldás mögött az a szándék húzódott meg, hogy egyszerűsítsék az adózók kötelezettségét, csakhogy az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy ez az egyszerűsítés problémákat generált és visszaélésekre adott alkalmat. Fándly Marius példaként említette azokat az eseteket, amikor a bérlők beköltöztek a lakásba, majd egy-két hónap múlva elmentek, és a tulajdonos az év végén már elfelejtette bevallani a lakbér után származó adókötelezettségét. „Ezért most már újra kötelező lesz bejelenteni az adóhivatalnál a bérleti szerződést, és így könnyebb lesz ellenőrizni is” – fogalmazott az igazgatóhelyettes. Kiemelte, hogy akiknek már van érvényes lakásbérleti szerződésük, azok 2023. január 1-től számítva kilencven napon belül kell bejelentsék azt, „nem kell rögtön január elsején mindenki jöjjön sorba állni” – fogalmazott az intézményvezető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2023. január 1-je után kötött lakásbérleti szerződések esetében a bérbe adó a megállapodástól számított harminc napon belül kell bejelentse azt az adóhivatalnál. „A bejelentés tulajdonképpen annyiból áll, hogy el kell vinni az adóhivatalhoz a szerződés fénymásolatát” – tette hozzá Fándly. A nyilvántartásba vételt a bérbe adók kell elvégezzék. A regisztrálás azért is lehet hasznos számukra, mert ennek alapján lehet kilakoltatni a problémás bérlőket, míg utóbbiak számára is egy plusz biztosítékot jelent a bejelentés arra, hogy a megállapodást a felek betartják.

Romániában a magánlakásoknak mindössze a négy százalékát adják bérbe, idézi a hivatalos adatokat a Digi24 hírtelevízió. Csakhogy a nem hivatalos adatok szerint ez az arány valójában 7–15 százalék, sőt, az olyan nagyvárosokban, mint Bukarest vagy Kolozsvár, az említett adat elérheti a 15–20 százalékot. Ez azt jelenti, hogy sokan szerződés nélkül bérelnek lakást. Nagyváradon 2998 magánszemélynek van bérbe adva összesen 4440 lakása, azaz van, aki három-öt lakást is kiad egyszerre, tájékoztatott a helyi viszonyokról Fándly Marius. Hozzátette, hogy a megyében ennél lényegesen kevesebb lakás van hivatalosan bérbe adva, szerinte kevesebb, mint ezer lakásbérleti szerződésről lehet szó. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek az adatok csak arra vonatkoznak, hogy hány magánszemélynek van adózott jövedelme lakás bérbe adásából, az adóhivatal nyilván nem rendelkezik információkkal arról, hogy hányan teszik ezt meg bérleti szerződés nélkül . „Ezt mi nem tudjuk, mert nem mi ellenőrizzük ezt, hanem a rendőrség és az adócsalás elleni igazgatóság” – tette hozzá.

Több adó

Hogy mennyire tanúsítanak majd jogkövető magatartást a lakásokat bérbe adó személyek, az még kérdéses, annál is inkább, mert jövőre több adót is kell majd fizessenek ezen jövedelmeik után. Fándly Marius elmagyarázta, hogy az adókulcs ugyan nem változik, az jövőre is tíz százalék lesz, csakhogy eddig volt egy negyven százalékos térítési átalány, amit a bérbeadó elszámolhatott, arra hivatkozva, hogy ezt az összeget minden hónapban a lakásra kell költse. Úgyhogy ezt a negyven százalékot levonták a lakbérjövedelemből és a tíz százalékos adót a fennmaradó összegre számolták ki. Például, ha valaki havi ezer lejért adta bérbe a lakását, akkor ebből az összegből levontak négyszáz lejt, és a fennmaradó hatszáz lej után kellett fizetni az adót. Csakhogy január 1-től megszűnik ez a térítési átalány, és a tíz százalékos adót a teljes lakbérbevételre fogják kiszámolni. Fándly Marius elmondta, „sokan csaltak a térítési átalánnyal, nem mindenki költötte a lakására azt a negyven százalékot”, ezért is vezetik ki az adózási rendszerből ezt a kedvezményt, aminek következményeként a bérbe adók jövőre több adót kell majd fizessenek. Például, míg idén havi 300 eurós bérleti díj esetén az éves adó 217 eurót tesz ki, addig 2023-tól ugyanekkora havi bérleti díj mellett már 360 eurót kell fizetni egy évben. Fándly Marius mindemellett arra számít, hogy a szerződés-bejelentés kötelezettségének újbóli bevezetése után nőni fog a bejelentett lakásbérleti bevallások száma, már csak azért is, mert jövőre már senki nem adhatja bérbe a lakását, ha nem jelenti be az adóhivatalnál. Ezzel szemben a Digi24 hírtelevízió által megszólaltatott szakértők úgy vélik: a változások nem fogják ösztönözni a bérbeadókat arra, hogy bejelentsék majd a szerződéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában