Vándorgyűlés

2022.10.24. 08:22

Váradon találkoztak a közgazdászok

Nagyváradon tartottak XXXI. Vándorgyűlését október 21-23. közt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) A jelen gazdasága- geopolitikai változások és gazdasági reflexiók címmel. Voltak plenáris előadások és szekciók ülések, s díjakat is átadtak.

Ciucur Losonczi Antonius

Sikeres vándorgyűlést tartott a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) az elmúlt hétvégén Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen, több mint 250 résztvevőkkel, neves meghívottakkal és nívós szakmai előadásokkal. Már a péntek délutáni nyitóünnepség teltház előtt zajlott, az érdeklődőket Szabó Géza, az RMDSZ nagyváradi elnöke köszöntötte. A helyszínt biztosító intézmény rektoraként dr. Pálfi József azt emelte ki, hogy újfajta válaszokat kell adniuk napjainkban a felmerülő problémákra a felelősen gondolkodóknak, melyek közé sorolható az olyan prózai kérdés is, hogy a számláinkat hogyan fizessük ki. Marcel Dragoș alpolgármester reményét fejezte, hogy a helyhatóság jó úton halad közigazgatási szempontból, szerinte ezt támasztja alá, hogy a váradi módszereket jó gyakorlatokként szokták emlegetni. Gyerkó László, az RMKT országos elnöke a konferencia címére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományos gazdasági elképzeléseket túlhaladta az idő, hiszen szinte minden megváltozott és kiszámíthatatlan, és már nem lehet hosszú távra tervezni.

A plenáris előadásokon sok mindenről szó esett: az európai uniós pénzforrások lehívásának a fontosságáról (Marius Moș, a polgármesteri hivatal egyik igazgatója beszélt erről), beruházásokról és bürokrácia csökkentő intézkedésekről a pályáztatási rendszerben (Cseke Attila miniszter), vállalati transzformációról járvány idején (Fatér Gyula OTP-bankigazgató), értékteremtésről a borászatban (Balla Géza borász), a körforgásos bio-ökonomiáról, mint a fenntartható fejlődés egyik kulcsáról (dr. Popp József professzor), a világ jelenlegi helyzetéről az orosz-ukrán háború tükrében (dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár), monetáris politikáról egy felfordult világban (dr. Takáts Előd, a budapesti Corvinus Egyetem rektora). Volt ugyanakkor „zöld” szekció, fókuszba került a klímaváltozás hatása az agráriumra és az is, hogyan reagál a turisztikai ágazat a kihívásokra.

Három díjat is átadtak: a szakmai életműdíjat két olyan közgazdász tanár kapta- Flórián Gyula, a Partiumi Keresztény Egyetem docense és Kele Tünde, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatója-, akik pedagógusként különleges módon hozzájárulnak a diákjaik fejlődéséhez azáltal is, hogy a munkaidejükön túl is foglalkoznak velük, versenyekre és olyan eseményekre viszik őket, melyek meghatározók lehetnek későbbi karrierjük szempontjából. Ugyanakkor Wesselényi-díjban részesült dr. Nagy Ágnes pénzügyi szakember, aki első magyarként és nőként 21 éven keresztül volt a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsi tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában