CMUAT

2022.10.06. 10:00

Új építkezéseket és felújításokat terveznek Váradon

Megújul a váradi színház melletti ingatlan, melyben a megyei turisztikai ügynökség működik, adja hírül a polgármesteri hivatal közleménye.

BN-összeállítás

A Nagyváradi Város- és Területrendezési Bizottság (CMUAT) múlt heti ülésén 41 komplex projektet tanulmányozott, a polgármesteri hivatal közleménye ezek közül kettőt emel ki. A Moldovei utca 9G szám alatt lévő ingatlan helyén egy négy emeletes több funkciós épületet tervez építeni a Novaliment Com cég. A helyszín a Moldovei és a Bârsei utcák kereszteződésében van egy 604 négyzetméteres telken. Jelenleg ott egy élelmiszer üzlet üzemel, de azt lebontják, és a helyén épülne fel az alagsorból, földszintből és négy emeletből álló új ingatlan. Az elképzelések szerint az alagsorban 28 parkolóhelyet alakítanak ki, a földszinten kereskedelmi egységek kapnának helyet, az első emeleten fitnesz terem, a másodikon bérelhető gyermekjátszóház működne, a két felső emeleten pedig bérelhető irodák kapnának helyet. Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze javasolta az előterjesztőnek, hogy a felső három emeletet tervezze visszahúzott emeletűre, mert félő, hogy a benyújtott formában az új épület takarná a napfényt a közvetlenül mellette lévő 11-es általános iskola elől. A beruházó egy tanulmányt kell benyújtson bizottsághoz, amelyben azt kell vizsgálni, milyen fényviszonyok lesznek az utcában az épület megépítése után. 

 

Belvárosi ingatlan

Megújul Nagyvárad belvárosában a Színház (Patrioților) utca 2. szám alatti ingatlan, melyben a Bihar megyei turisztikai ügynökség működik. A földszinten van a turisztikai információs központ, illetve irodák, mellékhelyiségek és raktár találhatók. A félemeleten egy protokollterem, valamint öltözők, mellékhelyiségek, raktárak és egyéb helyiségek vannak. Az első emeleten van egy nagy terem és hét kisebb, mellékhelyiségekkel ellátott vendégszoba. A tervek szerint a mellék- és oldalhomlokzatokon bazaltgyapot lemezekből álló hőszigeteléssel látják el az épületet, a főhomlokzatnál pedig – az építészeti elemek védelme érdekében – belülről hőszigetelnek. A munkálatok során felújítják a tetőzetet; hőszigetelik az épületet, kicserélik a külső nyílászárókat, légmentesen szigetelik az ablakokat, a menekülési útvonalakon lévő ajtókat és az elektromos berendezéseket; LED-égős világítási rendszert szerelnek be digitális vezérlő- és irányítószoftverrel; továbbá lesz az épületben hővisszanyerővel ellátott légkondicionáló rendszer; a közművek (fűtés, világítás, szellőzés, hűtőrendszer stb.) automatizálása is megtörténik; tűzoltó- és tűzjelző rendszert is beszerelnek; felújítják a mellékhelyiségeket és a vendégszobákat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában