Megemlékezés

2022.10.06. 19:55

Ökumenikus igeliturgia keretében emlékeztek az aradi vértanúkra

A korábbi évek hagyományaihoz híven október 6-án az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a történelmi magyar egyházakkal és a nagyváradi magyar civil szervezetekkel közösen, idén is megemlékezett a tizenhárom aradi vértanúról. Délután 17 órától ökumenikus igeliturgia kezdődött a Szent László plébániatemplomban.

Fotó: A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket dr. Kovács F. Zsolt nagyvárad-újvárosi plébános köszöntötte, aki felidézte, hogy utoljára 2018-ban volt ehhez hasonló megemlékezés a Szent László templomban, hiszen a pandémia miatt később nem lehetett nagyobb szabású egyházi és világi eseményeket szervezni egy ideig. A tisztelendő Böcskei László megyés püspök üdvözletét továbbította, majd imára buzdította az egybegyűlteket, azt kívánva, hogy a hősök emléke, példája, kimagasló erényekben gazdag életvitele jusson az eszükbe.

Csűry István királyhágómelléki református püspök a filippieknek írt levélből idézte Pál apostol azon szavait, hogy Jézus engedelmes volt egészen a kereszthalálig. Ez akár egy általános kijelentés is lehetne Jézusról, hiszen rögzíti a kereszthalál tényét, mégis inkább arra figyelmeztet: úgy szabad élnünk, hogy Krisztus példáját követjük, magyarázta az egyházi vezető. "Tudták ezt az elődjeink és talán tudják majd az utódaink is, de vajon mi, a jelenben élők, ekképpen cselekszünk-e? Eljutottunk-e addig a pontig, hogy másokra nézve is vannak építő jellegű gondolataink, szorgalmazzuk-e felebarátaink előremenetelét is? Hordozzuk-e egymásnak a terhét, hogy béke, egyensúly és biztonság legyen?" – fogalmazott a püspök. Hangsúlyozta: amikor tehát a 48-os hősökre emlékezünk, illik megállnunk, mert egy hatalmas tartozásunk van Krisztus felé és irányukba is abból a szempontból, hogy vajon mi képesek vagyunk-e az áldozatvállalásra. Ők bátrak voltak, nekünk pedig hangoztatnunk kell, hogy mindenki hallja: ami most történik Európában, az illetlen, méltatlan és tisztességtelen bármelyik nemzetre nézve, aki szebb és boldogabb jövőt álmodik magának. A gyász ugyanis csak akkor enyhülhet, ha jó hangosan kimondjuk és követeljük: másképpen kell alakuljanak a dolgok ebben a világban, ha azt akarjuk, hogy a mennybe jussunk, mely felé Isten utat nyitott nekünk – közölte Csűry István.

 

Molnár András presbiter Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkész gondolatait olvasta fel. A tiszteletes többek közt arról írt, hogy a 48-as mártírok példaértékű hazaszeretetének a szellemében kell cselekednünk, és napjainkban ezen szolgálat sarokköve a gyermekvállalás, hiszen utódok nélkül nem lesz megmaradás, nincs ki ápolja az örökséget és nemzetünk eltűnik a történelem süllyesztőjében.

Kovács F. Zsolt plébános arról beszélt, hogy vannak közvetlen emlékeink, mint például 1989 decembere és indirekt, mint a második világháború, melyről valószínűleg csak a nagyszüleink meséltek. Minél távolabbi egy történelmi esemény, annál inkább halványul, mégis 1848 olyan, mint egy egyedi képsorozat, bár nincs élő tapasztalatunk ezzel kapcsolatban. Megelevenednek előttünk emberi sorsok, a 13 aradi vértanúnak van arca, és az éltük másképp is alakulhatott volna, ha nem válnak mártírokká. Pedig nem így kellett volna, hogy legyen, hiszen az emberi szabadság és méltóság Isten ajándéka az általa teremtett embernek, hangsúlyozta a tisztelendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában