Parkolás

2022.10.14. 07:10

Kire hallgasson a helyi rendőrség, avagy a rosszul értelmezett civil öntudat

A nagyváradi helyi rendőrség hallgatólagosan elfogadja azt, hogy helyek hiányában a váradiak kénytelenek a járdákon is parkolni, de konkrét bejelentés esetén kénytelen bírságolni a szabálytalanul állomásozókat.

Pap István

Egy nagyváradi lakos kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy a napokban a helyi rendőrség 100 lejes büntetést rótt ki rá szabálytalan parkolás miatt, holott, mint mondta, hat éve hagyja autóját esténként ugyanabban az övezetben, és eddig még soha nem volt gondja ebből. Elmondta, hogy a Dacia sugárútból induló Iza utca elején, a Casa Nova üzlet és a Perla cukrászda közötti kis szakaszon az út két oldalán a járdán szokták hagyni autóikat a környéken lakók, akik a napokban arra ébredtek, hogy az ablaküvegükre ki volt téve a bírságról szóló értesítés. „Évek óta oda parkoltunk, méghozzá úgy, hogy maradjon hely a gyalogosoknak is. Tudjuk, hogy a járdára nem szabad állni, így írja a KRESZ is, csak mivel Nagyváradon nincs parkolóhely, mindenki próbál keresni egy helyet, ahol ott hagyhatja az autóját. Igazságtalannak tartom ezt az egészet, mert ötven méterrel arrébb az autók szintén a járdán állnak úgy, hogy a gyalogosoknak nincs is, hol elmenniük, és azok nem kaptak büntetést. De kicsit távolabb is, és az egész Spartacus utcán szabálytalanul állnak az autók, mégsem bírságolta meg őket senki, csak a mi pici kis szakaszunkon álló gépkocsikat. Legalább figyelmeztettek volna előtte táblával, felfestéssel vagy valamivel, hogy ezentúl itt ne álljunk meg. De nem, egyből bírságoltak” – panaszkodott az autós.

Panasz érkezett

A rejtély nyitja a bírságokat kiállító nagyváradi helyi rendőrségnél van. Samuel Milian, a helyi rendőrség igazgatója lapunknak elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a polgármesteri hivatal nem tudott mindenhol parkolóhelyeket kialakítani, ezért a helyi rendőrség hallgatólagosan elfogadja ezt a helyzetet, és nem bünteti azokat, akik nem parkolásra kialakított helyen hagyják autóikat. Más viszont a helyzet, amikor konkrét bejelentés érkezik hozzájuk, ilyenkor ugyanis intézkedniük kell. Legalábbis azóta, amióta a sajtó is beszámolt annak a váradi férfinak az esetéről, aki amiatt háborgott, hogy a helyi rendőrség nem veszi figyelembe a bejelentéseit. „Ez az ember mit csinál: járja Rogériusz lakónegyedet, a Dacia sugárút környékét és állandóan jelentgeti a szabálytalanul parkoló autókat. Ilyenkor nekünk nincs más választásunk, mint megbüntetni az autótulajdonosokat” – magyarázta Milian. Ezzel magyarázható az is, hogy csak a megbüntetett autós által említett rövid útszakaszon bírságolt a helyi rendőrség, kicsit távolabb már nem, mert ez utóbbi helyszínekről még nem érkezett bejelentés. Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban a KRESZ megengedte, hogy az autókat a járdán lehessen hagyni, ha marad egy-másfél méternyi hely a gyalogosok számára, de az új szabályozás szerint már mindenképpen tilos ily módon parkolni, függetlenül attól, hogy milyen széles a járda. Az igazgató megjegyezte: mindahányszor lesznek bejelentések, akkor intézkedni fognak „de ha nem reklamál senki, mi megértjük, hogy az autósoknak nincs hova parkolniuk. Az egyik végletből átesünk a másikba. Kit vegyünk figyelembe: aki amiatt panaszkodik, hogy bírságot kapott, vagy aki azt sérelmezi, hogy nem törődünk a bejelentéseivel? Csak valahogy döntsék el az emberek, hogy mi a jó, mert úgy tűnik, így is, úgy is a helyi rendőrség a hibás” – mondta végül rezignáltan Samuel Milian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában