Múlt és jelen

2022.10.15. 09:16

Kiállítás a filharmóniában: Időutazás képekben

Különleges kiállítást nyitottak meg csütörtök délután a Nagyváradi Állami Filharmónia emeleti előcsarnokában: a mindössze 21 éves fotóművész, Borza Tomi Múlt és jelen című első egyéni kiállítását, mely tulajdonképpen egy időutazásnak is tekinthető.

Törő Enikő

A kiállítást a szervező, Varadinum Fotóklub vezetői, Ovi D. Pop és Adela Rusu nyitották meg, a megnyitón a fotóművész, Borza Tomi is részt vett. Mint az a megnyitón is elhangzott, a fiatalember a fotóklub által meghirdetett tanfolyamra járt, jelenleg pedig a Temesvári Nyugati Egyetem Művészetek és Design Karán folytatja tanulmányait, Borza Paul és Melinda gyerekeként fotográfus-családból származik. Ovi D. Pop és Adela Rusu hozzátették, hogy tiszteletreméltó lokálpatriótának lenni ma, és egy ilyen projektbe belevágni. Tapasztalataik szerint a fiatalember energikus, tehetséges és igényes, főleg a saját munkáival kapcsolatosan. A fotókon, kollázsokon Tomi tehetsége nagyon jól megmutatkozik, tették hozzá, ugyanis minden apró részletre figyelt, és valóban egy több tíz, akár száz év alatti változást örökített meg. Elmondták, hogy ez Borza Tomi első egyéni kiállítása, s támogatják munkáját, ugyanis azt gondolják, hogy több város is nyitott lenne hasonló projektre, akár Nagybánya is. 

A szerző felvételei 

A több mint negyven fotó a Körös-parti város múlt századeleji és jelenkori arculatát örökítik meg. A Múlt a jelenben című kiállításon olyan alkotások szerepelnek, amelyek egy képen mutatják be Nagyvárad jellegzetes épületeinek, műemlék épületeinek egykori és jelenlegi állapotát, egyes alkotások két képből állnak, de van néhány kollázs is, ahol a két kép egybefonódik. A képeken többek között megtekinthető a Fekete Sas-palota régi és új formája, a Szent László híd, a Szent László tér, a Lévay ház, a Ción Zsinagóga, a Baross híd és környéke, a nagyváradi vár nyugati oldala, a városháza, a színház, a Bémer tér, a Szent Anna templom és a Sétáló utca is. 

 

A kiállítás megnyitójának végén Ovi D. Pop egy emléktáblát adott át a fiatal fotósnak, aki ezt megköszönte, majd hozzátette, hogy az ötlet egész egyszerűen abból adódott, hogy mindig szerette Nagyváradot és a helyi történelmet, valamint a fotózást is, így értelemszerű volt számára, hogy szenvedélyeit össze kell fonni, így született meg a kiállítás anyaga. A tárlat három hétig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában