Fenntarthatóság

2022.10.28. 11:00

Országos kampány: hat évünk van hátra a klímakatasztrófa megakadályozására

A fenntarthatóság országos napját tartják ma, október 27-én Romániában. Ez a nap lehetőséget nyújt mindenkinek arra, hogy elgondolkodjon a globális felmelegedés lelassításának módszerein, írja a nagyváradi önkormányzat sajtóközleményében.

Fotó: Illusztráció

Erdon-összeállítás

Az országos napnak készítettek egy weboldalt is (www.ziuasustenabilitatii.ro), ennek főoldalán található az a visszaszámláló, amely megmutatja, mennyi időnk van hátra addig, amíg tehetünk valamit, és amíg nem késő lelassítani a jelenlegi és a szakértők által megjósolt globális folyamatokat. A honlap szerint hat év és 268 nap áll rendelkezésünkre a visszafordíthatatlan klímakatasztrófa megakadályozására. A weboldalon olvasni lehet a kampányról, a klímaválságról, lehetséges megoldásokról, tévhitekről. A visszaszámlálót, a kampány kisfilmjét, logókat és egyebeket fel is használhatja bárki, aki saját honlappal vagy bloggal rendelkezik.
„Fenntarthatónak lenni mindenekelőtt azt jelenti, hogy hatékonyak vagyunk. Nem pazarolunk. Tudatában vagyunk annak, hogy az erőforrások, bármilyen jellegűek is legyenek, korlátozottak. Ezért a nagyváradi városháza továbbra is elkötelezett az olyan projektek mellett, amelyek hozzájárulnak a helyi fenntarthatósági célok eléréséhez” – olvasható a közleményben. „Ezért fektetünk be az iskolák, óvodák, kórházak, középületek és lakóházak energiahatékony utólagos felszerelésébe. Ezért folytatjuk egy fotovoltaikus park fejlesztését a város nyugati részén, miközben hidrogénforrással bővítjük az egyre hatékonyabb és környezetbarátabb városi fűtési technológiát” – írják. Hozzáteszik, a fenntartható megoldások támogatását bizonyítja továbbá, hogy az OTL járműparkját is környezetbaráttá kezdték alakítani, ugyanakkor – vissza nem térítendő támogatások révén – Nagyvárad a legújabb szabványoknak megfelelő elektromos töltőállomások hálózatával fog rendelkezni. A zöldövezetek bővítése, újak kialakítása, kerékpárutak létrehozása stb. szintén a városvezetés zöld törekvéseinek részét képezik.
„A fenntarthatóság napja Romániában egy újabb lehetőség arra, hogy tudatában legyünk mind az igényeknek, mind pedig a mindannyiunk – intézmények és polgárok – által viselt felelősségnek” – zárják a közleményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában