Koncert

2022.10.15. 15:21

Harmincöt év után újra együtt kamarazenéltek

Évfordulós zeneszerzők címmel tartottak kamarakoncertet október 12-én, szerdán 18 órai kezdettel a nagyváradi evangélikus templomban. Fellépett Oszaczky-Andrássy Katalin (zongora) és Thurzó Sándor József (brácsa).

Tóth Gábor

Az ünnepi hangulatú zenei eseményt nagy érdeklődés övezte, izgatott várakozás előzte meg. Bevezetőben Mátyás Attila házigazda evangélikus lelkész köszöntötte a közönséget, majd a szervező Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport részéről Fórián Andrea szólt néhány szót. A koncert során kettesével a műveket-szerzőket is ismertették a Sola Fide részéről, két nyelven is, de igényes nyomtatott műsorlap is készült.

Thurzó Sándor József és Oszaczky-Andrássy Katalin – írjuk őket ezúttal partitúra szerinti sorrendben is – 35 esztendőnyi kihagyás után zenélt újra együtt. A régebb Finnországban letelepedett zongoraművésznő jó három évtized után a közelmúltban költözött haza Nagyváradra. A két művész a korábbi évtizedek számos közös koncertje nyomán zeneileg tehát újra egymásra talált. Találó is volt mindehhez a műsorválasztás, hiszen a művek alaphangulatán végigvonult egyfajta elmélázó nosztalgia, belső és külső, fizikai és lelki távolságról, az aktuális helyünkről való folytonos el- és visszavágyódásról – mindez 19., 20. századi, kortárs, német, angol, francia, finn, román, magyar alkotói ízekben. Ezt a melankolikus kisugárzást csak a brazil temperamentummal fűszerezett záró szám oldotta fel, Kodály egyik biciniumának (Sej, filipa táncom) Sérgio Kuhlman-féle feldolgozása, amit egyébként ráadásként újra is játszott a kettős, válaszul a hosszas, lelkes tapsra. A koncert billentyűs szólamához sajnos csak egy digitális zongoraklaviatúra állt rendelkezésre, bár amit ezen árnyalni lehetett, azt Oszaczky-Andrássy Katalin maximális hozzáértéssel előhívta.

A program megválasztásában egyébként nemcsak a címben is említett évfordulókra figyeltek (némely esetben nem feltétlenül kerekre, hanem pl. 10-es vagy 5-ös szorzójúra), de kifejezetten váradi kötődésű zeneszerzőkre is gondoltak, ami külön tiszteletre méltó. A váradi székesegyház egykori karnagya, Beleznay Antal (1857–1915) darabja, Üdvözlégy Mária (op. 17) nyitotta a sort (Thurzó S. J. brácsa-zongora átiratában). Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) Heine-versre írott Auf Flügeln des Gesanges c. op. 34, no. 2-es dala következett szintén brácsás letétben. A váradi születésű, de városunkban voltaképp csak iskolás éveit töltött Halmos László (1909–1997) egy 1972-ben kifejezetten Thurzó Sándor Józsefnek dedikált darabja, a Monológ szóló brácsára jött ezután, majd Jules Massenet (1842–1912) Elégiája (op. 10, no. 5) – eredetileg ennek is létezik szövege (Louis Gallet), de most Vagyim Boriszovkszij duóváltozatában szólt. A tíz esztendeje elhunyt, számtalan színpadi zenét (színház, bábszínház) komponált váradi Dankó János (1938–2012) késeibb alkotói időszakának kamaraterméséből szólt a szólóbrácsás Largo (szintén Thurzónak dedikált mű), mellyel az alkotó kicsit Bach hegedű szólószonátáinak érzésvilágába is betekintett, ugyanakkor az önmagát kísérő brácsa eredeti harmóniatöltő és ellenpontozó ritmus-funkcionalitására is utalt. Zongorán finn alkotó, Heino Kaski (1885–1957) miniatúrája, az Yö meren rannalla, op. 34, no. 1 (Éj a tengerparton) következett, enyhén Chopin-noktürn hangulatot idézve. Edward Elgar (1857–1934) Salut d'amour c. lírai vallomásának brácsás átiratára újra felállt a duett, majd ismét dal jött szöveg nélkül, Claude Debussy (1862–1918) Beau soir – eredetileg Paul Bourget versére, itt Milton Katims (brácsás, karmester, a Seattle-i Szimfonikusok egykori zeneigazgatója) letétjében. A finnek legnagyobb zeneszerzője, Jean Sibelius (1865–1957) egyik szólózongorás Impromptu-je (op. 5, no. 6) után egy megérintő történet muzsikája következett, hazai tájakról, Ludovic Feldman (1893–1987) Esti dala (Cântec de seară) – a második világháborúból hazatérő katona újra találkozik menyasszonyával. Ez egyben kompozíciós szempontból is az est egyik legértékesebb momentuma volt. De szintén átiratról beszélünk, aminek szerzői ajánlása ismét Thurzónak szólt, ezúttal a nyolcvanas évekből. Az ajánlások sora a ráadás brazil szerzőjével, egy szellemes Kodály-továbbgondolóval egészült ki. Thurzó Sándor Józsefet, aki sokat utazott, zenélt, tanított Brazíliában, egy ottani kolléga, Sérgio Kuhlmann lepte meg 2002-ben a most hallott Kodály-átirattal, valójában a fentebb már említett Sej, filipa táncom dallamára variációs formában írott, hangulatfokozásos ívben felépített, igazán jó kedélyű művel. Vidám, életteli volt tehát az újra egymásra találás végszava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában