Festifall

2022.10.12. 17:03

Gazdag programkínálattal érkezik az őszi fesztivál

Mozgalmas hétvégének nézünk elébe, nem lesz hiány programokból Nagyváradon, hiszen két rendezvénysorozat is zajlik párhuzamosan.

Fotó: Amazing Visuals

BN-összeállítás

A Ferdinand román király és Mária királyné megkoronázásának századik évfordulója alkalmából életre hívott programsorozatot október 12–16. között rendezik meg Nagyváradon, e mellett október 14–16. között zajlik a FestiFall őszi fesztivál is. Előbbi rendezvénysorozat keretében a következő programok lesznek. Október 13-án a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárban 17 órától nyílik tárlat a könyvtár kollekciójából származó, a királyi pár koronázásához kapcsolódó anyagokból. Október 14-én ugyanitt délelőtt 10 órakor pódiumbeszélgetésre kerül sor erről a történelmi eseményről. Október 15-én és 16-án este 20.50-kor épületvetítés (video mapping) lesz a Fekete Sas palotára. Az öt perces vetítéseket háromszor ismétlik meg mindkét nap. Végezetül pedig október 16-án 17 órától a nagyváradi filharmóniában zenés és prózai összeállítás lesz megtekinthető, amelyet Mária királyné naplóiból és visszaemlékezéseiből állítottak össze. A belépés ingyenes.

A FestiFall programja

Idén is megszervezik a FestiFall őszi fesztivált, ezúttal három belvárosi helyszínen: a Szent László téren, a Bémer téren és a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán. A fesztivál pénteken 16–23 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10–23 óra között várja az érdeklődőket. A FestiFall hivatalosan október 14-én 16 órától kezdődik meg minden helyszínen, a Bémer téren levő gyereksarok, az ételes és italos kocsik is ekkor nyitnak meg, továbbá az itt felállított kisszínpadon 16–20 óra között lemezlovasok biztosítják majd a zenét. 17 órától, 19.15-től és 20.50-től kezdődnek az utcai produkciók a Bémert téren és a Zöldfa utcán. Koncertek is lesznek pénteken a Szent László téri színpadon: 18.30-tól a Mustang lép fel, 20 órától Florian Rus, 21 órától pedig Inna.

Október 15-én, szombaton már reggel 10 órától nyitnak az ételes és italos kocsik a Bémer téren, a gyerekprogramok viszont 13 órától kezdődnek ugyanitt. A Szent László téren 10–20 óra között szerveznek oktató tevékenységeket. Az utcai produkciók a Bémer téren 15.30-tól, 17 órától, 17.30-tól, 19.30-tól és 20.50-től, valamint a Zöldfa utcán 13.30-tól, 15.30-tól, 17 órától, 17.30-tól, 19.30-tól és 20.50-től kezdődnek. A Bémer téren felállított kisszínpadon 14–20 óra között lemezlovasok biztosítják majd a zenét. A Szent László téren 18 órától az EmStreetBand lép fel, 20 órától kezdődik a DJ Project koncert és 21 órától lép színpadra a Șuie Paparude együttes. A fesztivál zárónapján, vasárnap az állandó programok, a gyermektevékenységek, a lemezlovasok koncertjei, az utcai produkciók ugyanott és ugyanabban az időben zajlanak majd, mint szombaton. Viszont október 16-án 14 órától Kangoo Jumps bemutató is lesz. A Zöldfa utcán 18 órától koncertezik a Soul Serenade, majd a Szent László téren 20 órától lép fel a Killa Fonic, 21 órától pedig a Carla’s Dreams koncertezik. A fesztivál 22 órától tűzijátékkal fog zárulni.

A fesztivál idején megnyitják a görögkatolikus püspöki palotát is, melynek belsejében a Nagyváradi Állami Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem művészet szakos végzőseinek multimédiás alkotásait állítják majd ki, de lesz itt bizsukiállítás és egy vizuális élménylaboratórium is, amelyet a Midjourney elnevezésű mesterséges intelligenciájú berendezés fog működtetni. Ugyancsak a mesterséges intelligencia a működési alapelve a nagyszínpad mellett felállítandó Talking Heads nevű interaktív berendezésnek is, amelynek lényege az, hogy a közelben lévő emberek arckifejezéséből kreál vizuális látványelemeket. A főtéren további hat berendezést helyeznek majd el, amelyek a különböző fényeffektusokat fogják biztosítani.

Forgalomkorlátozás

A FestiFall őszi fesztivált idén október 14–16. között tartják Nagyváradon. A Szent László térre és a Szent László hídra is tilos lesz autóval behajtani október 14-én 19 óra és éjfél között, továbbá október 15-én és 16-án 10 óra és éjfél között. A Kossuth utcára sem lehet majd behajtani a fent említett időszakban, csupán a mélygarázs lesz használható, innen vissza lehet majd térni a Kossuth utcán a Nagyvásártér (Piaţa 1 Decembrie) felé. Ugyanezen időszakban a Bémer téren nem lehet majd behajtani a Iosif Vulcan utcára sem a Szent László hídról, sem az Ezredévi emléktér felől.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában