Újmédia-művészet

2022.10.02. 19:46

Fény- és hangjáték a várban

Látványos, interaktív újmédia-művészeti installációknak adott otthont a nagyváradi vár október 1-jén este. Az One Night Gallery elnevezésű kiállításra sokan voltak kíváncsiak, a vár udvara az esős idő ellenére is megtelt érdeklődőkkel.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Az új művészeti ágakat bemutató és népszerűsítő One Night Gallery (Galéria egy éjszakára) elnevezésű sajátságos kiállításon az alkotások mindegyike a művészi önkifejezést ötvözte a legújabb digitális technológiákkal. A kiállításra a Les Ateliers Nomad stúdió művészei hozták el installációikat, melyekkel látványos, interaktív játéktérré varázsolták a váradi várban a főbejárat és a Bethlen bástya közötti teret.

                                                                                                                                                                                                                                                            

Az alig pár órás kiállításon hét installációt lehetett megnézni, némelyik szabadtéri volt, és néhány a vár F épületében kapott helyet. Az egyik látványos alkotás az épületvetítés volt, a kivetített képeket a nézők is befolyásolni tudták egy vezérlőpult segítségével. Az alkotás részeként az est folyamán két élő performanszot is tartottak, Maria Mora kortárs művész mozgásérzékelő szenzorokkal ellátott ruhában táncolt egy emelvényen, mozdulatait pedig az érzékelők segítségével vizuális effektusokká alakították és az épületre vetítették.

                                                                                                                                                                                                                                                            

Egy másik kültéri videoinstalláció (Spectral Self) főként a gyerekek körében volt közkedvelt, hiszen a kivetítő elé állva a testmozgással lehetett új színeket és hangokat létrehozni. Népszerű volt a VR journey (Virtuális utazás) munka is, a résztvevők egy-egy virtuális valóság szemüveget felvéve egy párhuzamos univerzumba „utazhattak”. Az újmédia-művészeti tárlaton voltak még zene által befolyásolható animációk, fényjátékok, illetve füst és fény kombinációjából álló vizuális látványelemek, valamint 3D-ben kivetített festmények, melyeknek színét a közönség tudta változtatni szenzorok segítségével. 

                                                                                                                                                                                                                                                             

A One Night Galery eseményt idén először Bukarestben, majd Konstancán rendezték meg, szombaton pedig városunkban mutatták be a kiállítást, amire meglepően sokan voltak kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában