Tisztelgés

2022.10.05. 20:05

Emlékezés az örök Primadonnára

Az Erdély-szerte ismert hangverseny-énekesnőre, operett-primadonnára, sanzonénekesnőre, magánének-tanárra, Papp Magdára emlékeztek október 4-én a váradi Partiumi Színházi Gyűjtemény termében.

Forrás: szigligeti.ro

P. Nagy Noémi

Az örök Primadonna – Papp Magda emlékezetére címmel szervezett emlékestet kedden délután a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében a Kiss Stúdió Színház. Az eseményen jelen volt a néhai művésznő családja, lánya, Bannerné Papp Mária, veje, Banner Zoltán, valamint unokái, Szabóné Banner Zsófia és Banner Géza, a Magyar Televízió közismert műsorvezetője. Az eseményre szép számban érkeztek érdeklődők, akiket Kiss Törék Ildikó színművész, az est háziasszonya köszöntött. A Papp Magdáról szóló tárlatról Tavaszi Hajnal bibliográfus beszélt, aki tanácsadóként segített a múzeum anyagának összeállításánál. Bannerné Papp Mária édesanyja életének egy-egy fontosabb mozzanatát, kedvenc szerepeit ismertette röviden: Papp Magda 1921. március 10-én született Kolozsváron, már kisgyermekkorában is rajongott az énekért, színházért. 1943-ban a Magyar Királyi Kolozsvári Zenekonzervatóriumban operaénekesi képesítést nyert, de karrierjét félretéve követte férjét, dr. Papp Tibort, a nagyváradi városháza ifjú jogászát Váradra, és itt 1944-ben a városi zeneiskola magánének-tanára lett. Azonnal bekapcsolódott a város zenei életébe. A tanári-kamarazenei és szimfonikus hangversenyek, az egyházzenei hangversenyek, az irodalmi estek állandó fellépőjeként vált a város megbecsült művészévé. Papp Magda az 1954/1955-ös évadban a Kolozsvári Állami Magyar Opera szólistája lett. Mivel az opera nem tudta megoldani a család kolozsvári lakhatását, Papp Magda a következő évadot már nem tudta vállalni. Visszatért Nagyváradra, és 1955 májusától a Nagyváradi Állami Színház magyar társulatához szerződött. Húsz év alatt húsz operett-főszerepet vállalt. Papp Magda nemcsak előadóként, hanem tanárként is ismert volt, élete végéig hivatásának tekintette a tanítást, a tehetséges fiatalok énekesi karrierjének segítését – hangzott el.

Visszaemlékezések

Az est során Meleg Vilmos színművész is megosztotta egy emlékét Papp Magdáról, valamint a felelevenített történetek révén az unokák is bepillantást engedtek abba, hogy milyen nagymama volt a művésznő. Banner Zoltán pedig szavalataival emelte az est fényét. A megemlékezésen több hangfelvételt és egy videófelvételt is meghallgattak, megnéztek a jelenlevők. Az emlékesten közreműködött még Nagy Kinga Nikoletta, a Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakának hallgatója, zongorán kísérte Bogdan Bódis Ádám, a PKE oktatója. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában