Szentmise

2022.10.03. 14:50

Az idősek világnapját ünnepelték a Szent Erzsébet Öregotthonban

„Arra vagyunk hivatva, hogy a gyengédség forradalmának kézművesei legyünk világunkban!“ (Ferenc pápa) Október 1-én, szombaton, az idősek világnapján Böcskei László megyés püspök szentmisét mutatott be a nagyváradi Árpád-házi Szent Erzsébet Idősotthon lakói és alkalmazottai körében.

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise bevezető részében Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy az egyházi naptár szerint október 1-jére esik Liseux-i Kis Szent Teréz liturgikus emléknapja, aki rövid élete során mély átéléssel ápolta Istennel való kapcsolatát. Nem tett semmi különöset vagy vitt véghez nagy dolgokat, „a kicsinységében mégis naggyá lett ezáltal”. Ugyanakkor október 1-jén a figyelem középpontjában a szépkorúak is állnak, a közösség kincsei, hiszen ahogyan Ferenc pápa fogalmazott, az időskor Isten szeretetének a jele.

Elmélkedésében Böcskei László két mondatot emelt ki a felolvasott szentírási szakaszokból. Ezek alapján kifejtette, hogy a küldetést vállaló Jób megvívta egyáltalán nem könnyű harcát, mely sok lemondással járt, míg végül el tudta fogadni azt, hogy mindenek felett Isten áll, és ennek felismerése vezet a beteljesüléshez. Ezért aztán gyermekei születtek, és „meghalt öregen, évekkel gazdagon megáldva”. A másik evangéliumi részlet pedig arról szólt, hogy a tanítványok örömmel tértek vissza Jézushoz, mert amikor rá hivatkoztak, „még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek”. E két történetből tehát az a következtetés vonható le, hogy Isten mindig megadja a lehetőséget számunkra (még akkor is, ha magányosnak érezzük magunkat, vagy azt gondoljuk, hogy unalmas az életünk), hogy megtapasztaljuk az Ő jóságát, és ezt örömmel továbbítsuk másoknak is, hogy ezáltal megtörjön a gonosz hatalma, magyarázta a megyés püspök.

 

A főpásztor ezután többször is idézte a Szentatyát, hangsúlyozva, mennyire fontos az, hogy időskorban is megtaláljuk helyünket a társadalomban. És ez ott kezdődik el, hogy nem mondunk le magunkról, nem érezzük magunkat csupán „nézőknek a világ színházában”. Ne csak „erkélylakók” legyünk tehát, hanem legyünk ott, ahol az élet kibontakozik, hangzott el tanácsként.

A kántori szolgálatot Oláh Gabriella látta el, koncelebrált Kóhr Balázs ny. plébános-kanonok, az öregotthon lelki vezetője és Vakon Zsolt, a püspökség irodaigazgatója. A vendégeknek Nagy Andrea intézményvezető mondott köszönetet, majd Artur Kaganovskiy hegedűművész bűvölte el játékával hallgatóságát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában