Schengeni csatlakozás

2022.10.06. 08:36

Az EU Tanácsának cseh elnöksége szeretné, hogy év végéig megszülessen a kedvező döntés

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Unió Tanácsának cseh elnöksége törekedni fog arra, hogy a decemberi csúcstalálkozón szülessen meg az egyhangú döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról - jelentette ki Mikulas Bek cseh EU-ügyi miniszter szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.
A Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló EP-vitán Mikulas Bek rámutatott, az EU cseh elnöksége alapvető fontosságúnak tartja a schengeni övezet bővítését, és elkötelezett amellett, hogy előmozdítsa a két ország csatlakozásának ügyét. Az európai szakértők jövő héten látogatást tesznek Romániába és Bulgáriába - tette hozzá.
A tervek szerint az EP október 17-20-i plenáris ülésén szavaznak a két ország csatlakozásáról szóló állásfoglalásról.
Az Európai Bizottság alelnöke, Margaritis Schinas felszólalásában emlékeztetett, a két ország már 2011-ben teljesítette a schengeni térséghez való csatlakozás technikai feltételeit. "Románia és Bulgária több mint 11 éve vár a Tanács döntésére. Szeretném kifejezni elismerésemet a román és bolgár partnereknek azért, ahogyan az ukrán menekülthullámot kezelték az Európai Unió külső határainál" - fogalmazott Schinas. Az EB-alelnöke ugyanakkor rámutatott, az európai szakértők látogatása nem azt jelenti, hogy újraértékelik a két ország felkészültségét, ez csak egy alkalom a tagállamok számára, hogy friss információkhoz jussanak a schengeni szabályok romániai és bulgáriai alkalmazásával kapcsolatban.
''Az Európai Bizottság teljes mértékben támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Decemberben lehetőségünk nyílik e történelmi döntés meghozatalára'' - nyomatékosította Schinas.
Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Manfred Weber szintén azt hangsúlyozta, hogy Románia és Bulgária a schengeni tagság elnyeréséhez szükséges valamennyi feltételnek eleget tesz. ''Románia és Bulgária már 11 éve vár. Ez elfogadhatatlan, nincs objektív ok arra, hogy ez a két ország a Schengenen kívül maradjon. Az Európai Néppárt folyamatosan azért küzdött, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni térséghez, és arra kérjük a Tanácsot, hogy adjon zöld utat ehhez'' - hangsúlyozta a német képviselő.
A szocialista frakció vezetője, Iratxe García Pérez szintén szorgalmazta, hogy az EP fogadja el a két ország csatlakozásáról szóló nyilatkozatot és ezzel "közvetítse világos üzenetét a Tanács felé".
A Renew Europe képviselőcsoporthoz tartozó holland Sophia in'T Veld azt mondta, 11 évvel azután, hogy megszületett az ajánlás a két országnak a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való csatlakozásáról, "szégyelli magát" a román és bolgár polgárok előtt, akik joggal érzik úgy, hogy a többi uniós polgárhoz képest eltérő bánásmódban van részük. "Követelem a holland miniszterelnöktől, hogy tartsa tiszteletben a törvényt és támogassa a két ország schengeni csatlakozását" - fogalmazott.
A Zöldek EP-frakcióját képviselő Tineke Strik szintén azt mondta, az EU-nak is érdeke, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez, de "politikai beavatkozásoktól mentes, kizárólag az érdemen alapuló, objektív döntést" sürgetett.
Ezzel szemben az Identitás és Demokrácia (ID) frakciót képviselő német Guido Reil a két ország schengeni felvétele ellen foglalt állást. Meglátása szerint a két országnak az EU-ba való felvétele is hiba volt. "Az elmúlt évben többször is jártam Romániában, és finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy Románia Európa Vadnyugata. Ukrajnában is sokkal jobb az infrastruktúra, mint Romániában. Nincs szükségünk Romániára és Bulgáriára sem az Európai Unióban, sem a Schengenben" - nyomatékosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában