Vetélkedő

2022.10.23. 12:27

’56-os történelmi vetélkedőt tartottak a Szacsvayban

A megélt történelem osztálytermi megjelenítése, a nemzeti identitás és a történelmi tudat erősítése állt a középpontjában annak az 1956-os témájú történelmi vetélkedőnek, amelyet a Szacsvay Imre Általános Iskolában szerveztek csütörtökön. Ezekkel a célokkal egyrészt sikerül túlmutatni a verseny adta egyéni pedagógiai vagy intézményi célokon, másrészt beleilleszkedni az iskola helyi, nagyváradi magyar közösségben vállalt küldetésébe.

Fotó: Csorba Krisztián

Szolár Éva

A történelmi vetélkedő kezdeményezésének mozgatórugóiról, a történelem oktatás megújult és sokszínű pedagógiai módszertanáról, az intézmény magyar közösségben célzottan felvállalt küldetésének alapvető jellemzőiről beszélt lapunknak Tăut Eliza, az iskola igazgatója és Csorba Krisztián, történelemtanár, a rendezvény ötletgazdája. Az október – a rendezvények vezérgondolata alapján – úgynevezett történelmi hónap az iskolában, hiszen az elején Szacsvay Imre mártírjegyzőre emlékező iskolanapot tartanak Biharsályiban, majd történelmi vetélkedőt és végül az intézmény névadójának kivégzésére történő megemlékezést. Ezek a történelmi meghatározottságú rendezvények szépen illeszkednek az intézményi küldetésbe, amely a helyi magyar szülői közösség számára jól ismerten a magyarságtudat és anyanyelv ápolása körül forog – foglalta össze Tăut Eliza. Az intézményi és helyi szintű tantárgyversenyek szervezése, illetve az országos megmérettetéseken történő részvétel pedig köztudottan alapvető fontosságú egy „erős” iskola minőségkoncepciójában – tesszük hozzá. A tantárgyversennyel kapcsolatban az igazgató kifejtette, hogy a Szacsvayban a történelemoktatásban megjelenik az oral history (az ún. „elbeszélt történelem” elsősorban a történelemtudomány, de a humán- és társadalomtudományok kedvelt kutatási módszere – a szerk.) módszere, az aktívan kutató tanár és diák osztálytermi munkája. 

A vetélkedőt kezdeményező tanár, Csorba Krisztián elmondta, hogy az ötlet egy 1956-os megemlékezésen született, ahol politikai foglyok beszéltek a forradalom történéseiről és azt követő atrocitásokról, börtönévekről. A személyes visszaemlékezésekben tanárként azonnal meglátta a pedagógiai lehetőséget és élő történelemórát szervezett azzal, hogy a politikai elítélteket elhívta az osztályterembe. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a történelmi vetélkedő keretei közötti ’56-os megemlékezés, amelyet alapvetően hetedik osztályos tanulóknak szerveznek, de idén a nyolcadikosokat is bevonták – részletezte. Természetesen, a romániai történelmi tudatban viszonylag gyengén képviselt 1956-os forradalom iránti fogékonysághoz az is kellett, hogy Csorba Krisztián fokozati dolgozatában erre a témára esett a választás – tudtuk meg. Az osztálytermi munka kutatással történő összekapcsolása aztán olyan történeti „gyöngyszemek” felderítéséhez vezetett, mint például a határ menti térségben a megtorlás elől menekülő forradalmárokkal vagy az érmihályfalvi csoporttal kapcsolatos visszaemlékezések. De sikerült megismerkedni Petri Józseffel (a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének tagja), aki a börtönben eltöltött évek megpróbáltatásairól beszélt a szacsvaysoknak. 

A forradalomra történő vetélkedős visszaemlékezés fókuszában egyrészt a budapesti események, másrészt ennek régiónkban – debreceni, partiumi és erdélyi – történő lecsapódása és hatása van. A szabadságharc eszmeisége az intenzív érzelmeket kiváltó gazdag képanyagon és elbeszélt történelmen keresztül könnyen megragadja a 14 éves korosztályt is – mutatott rá Csorba Krisztián. A magyarság történelmének ezen mérföldkövei kiváló identitásformáló erővé vállnak minden értelemben. A versenyre szánt pályaművek igen sokszínűek lehetnek: forradalmi jelenetek megtervezése és eljátszása, plakátok készítése vagy irodalmi alkotások megjelenítése. A munka pedig alapvetően csoportos versenyt jelent – tudtuk meg. A megmérettetésen első helyezést ért el a „Forradalmárok” csoportja, valamint II. helyezést a „Merészek”, III. helyezést a „Bések”, IV. helyezést az „Ötvenhatosok” és V. helyezést a „Névtelenek” csoportja.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában