Beszámoló

2022.09.07. 16:00

Zene- és hangszerismertető tábor volt Bihardiószegen

Jakó Sándor

Augusztus 1 és 5 között került megrendezésre a Bihardiószegi Református Egyházközség szervezésében és a BGA támogatásával az első zene- és hangszerismereti tábor a Református Diakóniai Központban. Hétfőtől péntekig ötven gyerek vett részt az egész napos programokon. A délelőtti órákban kihasználva a kellemesebb időt, főleg az udvaron éneklések, játékok zajlottak, valamint bibliai történetekkel lelki táplálkozás folyt, a forróbb délutánokon pedig a terem hűvösébe húzódva egy-egy hangszertípussal ismerkedhettek meg a gyerekek. Az ismerkedés nemcsak a történetük vagy a felépítésük bemutatásáról szólt, hanem kézbe is vehették azokat, sőt játszani is tanultak rajtuk.

Első nap a furulyát és a fúvós hangszereket mutatta be Ghitea Angéla kántornő, második nap szintén ő ismertette az orgonát, fia Balázs pedig a zongoráról, annak kialakulásáról, fejlődéséről tartott nagyon frappáns előadást. Harmadik nap Heit Lóránd, a Bakator zenekar alapítója volt vendégünk, aki a hegedűről mesélt, s megmutatta virtuóz játékát is a magával hozott hegedűjén. A BGA pályázatnak köszönhetően három hegedűt is vásároltunk, melyen jó pár gyermek a jövőben megtanulhat játszani. Negyedik nap Sallai Béla egyháztagunk tartott érdekes előadást a citeráról, s természetesen előkerültek a jól ismert népdalok is, melyeket citeráján kísért. Jó volt látni a fiatalok jókedvű éneklését. 

 

Az utolsó napon, pénteken a gitáré volt a főszerep Ghitea Balázs vezetésével, valamint az estét a vasárnapi koncert előkészítésére fordították a táborozók. A vasárnapi istentiszteleten a zenetáborban tanultakat az ifjak előadták a gyülekezet előtt is. A hét egyik célja az volt, hogy a pandémia után újra közösségbe hozzuk a fiatalokat, hogy közösen tudjanak zenélni, a másik cél pedig az volt, hogy a különböző gyülekezeti, zenei csoportok tagjait újra egybeverbuváljuk, sőt új, a zene iránt érdeklődő fiatalokkal bővítsük a csoportokat. Az estébe nyúló vidám zenélések és éneklések, úgy hiszem, ékes bizonyítékai annak, hogy ez sikerült is.

Köszönet az oktatóknak, valamint a Nőszövetség tagjainak, akik az uzsonnákat biztosították az ebéd mellett, s természetesen köszönet minden egyháztagnak, akik anyagilag vagy élelmiszerek adományozásával hozzájárultak e hét sikeréhez. S örömmel mondhatjuk, hogy a zenetábor ugyan véget ért, de az elkezdett munka és oktatás folytatódik az iskolakezdés után is a gyülekezeti zenei oktatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában