Ünnep

2022.09.13. 16:00

Várhatóan a jövő nyáron kezdődhet el a szentjobbi zarándokközpont kialakítása

Kisboldogasszony ünnepét követő vasárnap, szeptember 11-én a nagyváradi egyházmegye hívei Szentjobbra zarándokoltak, hogy ezen az ősi kegyhelyen, a brünni Fekete Madonna kegyképe előtt adjanak hálát, és kérjék a Szűzanya további oltalmát. Ebben az évben főleg a családok békéjéért imádkoztak a 11 órakor kezdődött szabadtéri szentmisén, amelynek főcelebránsa Böcskei László megyés püspök, szónoka pedig Pék Sándor székesegyházi esperes-plébános volt.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Böcskei László 2016-ban nyilvánította kiemelkedő szentéllyé a szentjobbi plébániatemplomot, és buzdította arra az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. Az elmúlt vasárnap bemutatott szentmise kezdete előtt két család (a váradi Bogya és az érmihályfalvi Kiss) tett tanúságot arról, hogy milyen Istennel élni, illetve egy közösséghez tartozni.

Az ünneplőket köszöntő Májernyik Mihály apátplébános a következőkre hívta fel a figyelmet: a Szent István-i örökség helyszínén vannak, és ez a föld szent, hiszen első királyunk ereklyéjét őrizték Szentjobbon 400 éven keresztül. „Az idei zarándoklat a családoké, mely számunkra a legnagyobb kincs. Mária születésnapján hálás szívvel jöttünk, hogy kifejezzük szeretetünket Mennyei Édesanyánk iránt, kérve az ő közbenjárását Szent Fia által. Ezzel a hittel és bizalommal forduljunk Istenhez, és vegyünk részt az eucharisztia ünneplésében”, tanácsolta a tisztelendő.

A bevezetőjében Böcskei László megyés püspök szintén azt emelte ki, hogy sok szál köti népünket Szentjobbhoz. Szent István és Szent László tisztelete mély nyomokat hagyott ezen a településen és az egész környéken, sőt az egyházmegyében, és abban érte el a csúcspontját, hogy a Mária-tisztelet is felélénkült a vidéken. A 18. századtól kezdve pedig a Mária-kegykép előtt is hálát adnak a hívek. „A Mária-tisztelet szinte megáldotta mindazt, amit első királyaink megalapoztak és amit építeni, fejleszteni kezdtek. A történelem folyamán ennek mi nemcsak őrzői kell, hogy legyünk, hanem a továbbadói is. Ilyen értelemben Mária gyermekeiként jöttünk ide, a történelem folyamán számtalanszor ő volt az, aki új erőt, lendületet, tanítást adott nekünk azért, hogy megmaradjunk és bátran a jövőbe tekintsünk”, hangsúlyozta a főpásztor.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise szónoka, Pék Sándor székesegyházi esperes-plébános elmélkedésében egy népmesével azt érzékeltette mondanivalóját. A „körbe repülni a világot” jelentése számunkra a következő kell legyen: a középpontba állítjuk a családtagjainkat, mivel számunkra ők kell legyenek az egész világ. A Családok Éve pedig elvezet bennünket önmagunkhoz, feltárja életünkben a valódi értékeket, a szüleinket, a nagyszüleinket, a gyermekeinket, a házasság szentségét, szem előtt tartatja velünk a legnagyobb kincseinket. Szent István intelmeiből idézve a szónok ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetértés és a szeretet egyik legnagyobb eszköze az, hogy türelmesnek kell lennünk mindenkihez, nem csak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz is, akik nem férnek hatalomhoz.

Arról is beszélt a tisztelendő: nagy kincs számunkra a Szent László-kultusz, a váradújvárosi plébániatemplom főoltárképe úgy ábrázolja őt, ahogy a kulcsokat átadja a püspöknek. Ezek azonban nem egyszerű vasdarabok, hanem az ő lelkiségének a kulcsai. És átadja nemcsak az akkori főpásztornak, hanem jelképesen nekünk is az ő hitének és Istenbe vetett bizalmának a kulcsait. Mi ezeket át kell vegyünk, mert az életünkben lehetnek akadályok, bezárt kapuk, melyek ezen kulcsok segítségével megnyithatóak. Nem mindent kell tehát nekünk megalkotni, hiszen Isten az, aki leomlasztja a falat és csodákat tesz – ez érvényes a családi életünkre, a szolgálatainkra, a kereszthordozásainkra, a munkánkra is. „Mária azt mondta a szolgáknak a kánai menyegzőn: tegyenek meg mindent, amit Jézus mond, és ugyanezt kell tennünk nekünk is, 2022-ben, a családi életben, örömben és bánatban, baráttal és idegennel”, fogalmazott Pék Sándor atya.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

A kegyképpel megtartott körmenetet megelőzően Böcskei László megyés püspök bejelentette, hogy nemsokára elkezdődhet a mise helyszínéül szolgáló térnek és a környező épületeknek a felújítása azért, hogy egy igazi zarándokközpontot tudjanak kialakítani. Valószínűleg a jövő nyáron elindulhatnak a munkálatok, beleértve a templom, valamint a régi apátsági épületnek a felújítását és a kibővítését, valamint a történelmi nyomok feltárását és konzerválását is. „Imádkozzunk azért, hogy ez a vállalkozás is eredményhez vezessen bennünket, és egy belátható időn belül csakis Isten dicsőségére itt egy igazi zarándokközpontban tudjuk fogadni az ide látogatókat, egy helyen, mely egyházmegyénk egyik legfontosabb központja a váradi vár után”, kérte a főpásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában