Beruházások

2022.09.26. 15:56

Uniós finanszírozással épülnének az ipari parkok

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács legutóbbi ülésén jóváhagyták az élesdi, a belényesi és a vaskohsziklási majdani ipari parkok dokumentációinak az aktualizálását azért, hogy pályázni lehessen európai uniós pénzforrásokra. Ilie Bolojan megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Bihar és Kolozs megyék fejlettek, ezért az üzleti környezet támogatására vonatkozó projektek társfinanszírozása 60 százalék kell legyen, vagyis több, mint a korábbi költségvetési ciklusokban, és nagyobb, mint más, szintén az észak-nyugati fejlesztési régióban található megyék esetében. Ilyen feltételek mellett pedig optimizálni kellett a három befektetés mutatóit.

 

A három ipari park létesítésének becsült költsége nettó 88,9 millió lej (Élesd – 22,5 millió lej, Belényes – 38,6 millió lej, Vaskohsziklás – 27,7 millió lej), a megyei tanács önrésze nettó 53,3 millió lej és a Regionális Operatív Program 2021–2027 keretében lennének biztosítva források. A beruházások során közművesítenek, bekötőutakat és belső sétányokat építenek stb.

 

„A következő két hónapban megkapjuk majd a pályázati dokumentációt Margittáról is, és mi, mint hatóság, a négy projekt megvalósítására finanszírozást fogunk igényelni. Úgy tervezzük, hogy jövő nyáron, párhuzamosan a munkálatok befejezésével, meghirdetjük a parcellák bérbe adását is ezekben a parkokban. Így 50–70 kilométer távolságra Nagyváradtól gyakorlatilag kialakul egy megfelelő üzleti környezet, és a munkásoknak nem kell majd a megyeszékhelyre ingázniuk, ha dolgozni akarnak, mert találnak maguknak munkalehetőséget a lakhelyeikhez közel is. Meggyőződésem, hogy ezek az ipari létesítmények sikerre vannak ítélve” – közölte Bolojan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában