Egyezmény

2022.09.08. 12:00

Új testvértelepülési szerződést kötött Rév

Testvértelepülési szerződést írt alá Hajdúszoboszló és Rév község egy ünnepi képviselő-testületi ülés keretében, amelyet a hajdúváros napján tartottak.

BN-összeállítás

Zsúfolásig megtelt múlt péntek délután a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagyterme. A zászlós bevonulást követően néptánccsokorral indult az esemény, majd a házigazdák ismertették az aláírásra kerülő testvértelepülési megállapodás rövid tartalmát, melynek értelmében a Hajdúszoboszló és Rév közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében létrejövő együttműködés kiterjed a gazdaság, az oktatás, a sport és a kultúra területére. A testvérkapcsolat céljainak megvalósításához a két település közös projekteket állít össze és valósit meg. A vállalkozók számára együttműködési lehetőséget kínálnak, támogatják a turizmus fejlesztését szolgáló tevékenységeket. A megállapodás tartalmának ismertetése után Czeglédi Gyula (Hajdúszoboszló) és Dorel Cosma (Rév község) polgármesterek aláírták a testvértelepülési egyezményt. Majd Czeglédi Gyula polgármestere köszöntötte a megjelenteket és a testvértelepülések küldöttségeit.

Köszöntőjében részletezte a hajdúk letelepedésének jelentőségét, valamint Bocskai István erdélyi fejedelem érdemeit emelte ki. Megjegyezte: 1991 óta ünneplik a város napot szeptember 2-án. Ezen a napon hagyományosan köszöntik az adott szakterületeken kiemelkedő munkát végzőket és a kiváló eredményeket felmutató diákokat is jutalmazzák. A beszédet a díjak átadása követte. Hajdúszoboszló Város Díszpolgára címet Bozóky Dénes vállalkozó, turisztikai szakember, közéleti személyiség kapta.

Bozóky Dénes ünnepi beszédében felidézte, hogy milyen történések vezettek a Bocskai-féle szabadságharchoz és a Bihardiószeg melletti Álmosdi csatában aratott fényes győzelemhez. Bocskai kitűnő hadvezér és nagyszerű államférfi volt, akit méltán neveztek sokan a magyarok Mózesének – jelentette ki. Hozzátette: nagyságának európai elismerése, hogy a Reformáció Nemzetközi Emlékművénél (Genf) szobor áll tiszteletére, zászlaja pedig bekerült a történelmi zászlók sorába. Bozóky Dénes a továbbiakban áttért a fejedelem szolgálatában álló hajdúk letelepítésére, felhívta a figyelmet annak jelentőségére, mivel: „otthont, földet, családi fészket biztosítva számukra egyúttal évszázadokra megteremtette a többi hajdúvárossal egyetemben az országrész szervezettségét, biztonságát és jövőjét”. Az egykor féktelen hajdú számára – hangzott el – megteremtődtek a gyökerek, azaz a föld, otthon és család. 

A Szózat eléneklését követően a koszorúzók kivonultak Bocskai István főtéri lovas szobrához a tisztelet virágaival. Az ünnepi vacsorán Hajdúszoboszló és a testvértelepülések polgármesterei közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben a következők olvashatók: „Hajdúszoboszló, valamint testvérvárosai Bad Dürrheim, Dicsőszentmárton, Dzierzoniów, Lanskroun és Rév, a találkozó alkalmával a mai napon kifejezik szándékukat a közös múltra visszatekintő együttműködés szilárd alapjainak fenntartására; Hajdúszoboszló és testvérvárosainak önkormányzata, valamint a magánszemélyek, civil szervezetek közötti kapcsolat további erősítésére, az egymás iránti tisztelet értékeinek szem előtt tartásával. A polgárok érdekében a jövőben is ösztönözni fogják a rendszeres látogatásokat, az eszme- és információcserét, mely hozzájárul Hajdúszoboszló és testvérvárosai közötti mély barátság megőrzéséhez”. 

Szombaton a testvértelepülések mutatkoztak be, majd a küldöttségek kilátogattak a 23. alkalommal megrendezésre került Szoboszlói Birkaés Slambucfőző Örömnapra. Az eseményre a révi önkéntes tűzoltók is meghívást kaptak Nagy Imrétől, a hajdúszoboszlói önkéntesek vezetőjétől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában