Közlemény

2022.09.28. 11:00

Tanácsok a gombamérgezés elkerülése érdekében

Illusztráció

BN-összeállítás

Az utóbbi időszakban tapasztalt esős idő kedvez a gombatermésnek, amely ugyanakkor abban is megnyilvánul, hogy több személy is a megyei kórház sürgősségi osztályán kötött ki gombamérgezés tünetével – derül ki a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből. A jelenség kapcsán az igazgatóság felhívja a figyelmet az engedély nélküli forrásból beszerzett gomba fogyasztásának veszélyeire. Romániában 1600, 4 mm-nél nagyobb átmérőjű kalappal rendelkező gombafaj honos, ezek közül azonban csak 400 faj ehető, 200 pedig biztosan mérgező. Az ehető gombák könnyen összetéveszthetők a fogyasztásra nem alkalmasokkal. Az utóbbi években egyre több gombamérgezést jegyeznek. Az erdei gomba nem szervezett szedése, vagy a piacon áruló gombaárusoktól beszerzett gomba komoly veszélyforrást jelent. Csak a jól ismert gombákat fogyasszuk, a mérgező gomba fogyasztása emésztési panaszokhoz vezethet, de vérkeringési zavarokat, idegrendszeri panaszokat, vagy akár halált is okozhat. A gomba mérgező hatása nem csökkenthető főzéssel, aszalással vagy ecetben való áztatással. Ugyancsak hasztalan a mérgező hatással szemben a kalapbőr eltávolítása. A mérgező gombát csakis szakember tudja beazonosítani.
A gombamérgezés tünetei eltérők lehetnek a gomba típusától, illetve a fogyasztást követő negyed óra után, de akár 12 óra elteltével is jelentkezhetnek. A tünetek hányinger hányás, emésztési panaszok, vérnyomásesés, hallucináció, idegrendszeri panaszok, bő nyálképződés, könnyezés, a pupilla összeszűkülésé, gyomorfájdalom, a pulzus csökkenése, izzadás. Súlyos esetekben máj és vese-elégtelenség, halálos kimenetelű kóma és halál lép fel. A fenti tünetek jelentkezésénél nagyon fontos, hogy azonnal jelentkezzünk a sürgősségin, vagy hívjuk a mentőket. A mérgező gomba elfogyasztását követő 6 óra után jelentkező tünetek és a gyakori emésztési panaszok súlyos következményekkel járhatnak, főleg gyermekek és idősek esetében.
A gombamérgezés elkerülése végett csak engedéllyel rendelkező helyről származó, vagy minőségi tanúsítvánnyal rendelkező gombát vásároljanak, kerüljék a vásárlást az útszéleken álló idegen személyektől, amatőr gombaszedőktől vagy az utcai árusoktól. Ajánlott a fiatal, húsos, helyesen elkészített és tárolt, megbízható forrásból származó gomba fogyasztása. Kerüljék az ismeretlen gomba szedését és fogyasztását. A gombaszedésnél ne engedjék a gyerekeket is gombát gyűjteni. A mérgező gomba nem veszti el mérgező jellegét az elkészítés által, a színét váltó hagyma, fokhagyma, ezüstkanál nem mutatja ki a gomba mérgező voltát. Téves az, hogy a rovarok által fogyasztott gomba ehető: a rovarok számára, amelyek az ember anyagcseréjétől eltérő anyagcserével rendelkeznek, lehetséges, hogy a gomba méreganyaga ártalmatlan. Nehezen emészthetőségük miatt nem ajánlott a gyermekek étkeztetésében felhasználni. Egyes gombafajok mérgező voltukat alkohollal való kombináció során fejtik ki, ezért nem ajánlott gombát fogyasztani nagy mennyiségű alkohollal együtt. Nem ajánlott félig kész vagy nyers gombát fogyasztani. A gomba fogyasztása nem ajánlott azok számára, akik allergiában szenvednek, illetve allergiások a gombára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában