Forgalom

2022.09.08. 08:53

Panaszkodnak az autósok a közlekedési káoszra

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Valójában csak kedden derült ki, hogy milyen káoszt okoz Nagyváradon a Nagypiac tér és a Gojdu tér lezárása az aluljáró-építések miatt, ugyanis gyakorlatilag ettől a naptól kell a legtöbb váradi tanintézménybe reggel nyolcra beérni. Mint ahogy az előre sejthető volt, a fő útvonal lezárásával az alternatív útvonalakon alakult ki torlódás. A román sajtó beszámolója szerint Váradszőllősről autóval most már negyven perc alatt lehet bejutni a városközpontba, holott eddig ez mindössze tíz percet vett igénybe. Az egyik sofőr elmondta, hogy fél nyolckor indult el az Atelierelor utcáról, és a Ronald Reagan, a Horea, a Zárda (Mihai Viteazul) utca útvonalon haladva jutott el a Nagyvásártéren (December 1. park) lévő Gojdu-líceumig, de már nyolc óra hat perc volt, mire az iskolához ért. Hosszú kocsisorok kígyóztak az Atelierelor, a Vámház (Evreilor deportați), a Zárda, a Horea utcákon és a Nagyvásártéren is. A taxisok is tanúsítják a forgalmi káoszt. Iosif Rad, a Bihar Megyei Taxiskamara elnöke azt nyilatkozta a sajtónak, a tanévkezdés második napján vált világossá a taxisok számára az, hogy katasztrofális a helyzet, hiszen például egy négy kilométeres út, amit korábban tíz perc alatt tettek meg, most negyven percig tart. Az autók 10 km/órás sebességgel tudnak csak haladni, és nemcsak az idő telik, hanem az üzemanyag is rohamosan fogy az autókból a dugókban. Iosif Rad állítása szerint kedden háromnegyed nyolc magasságában a kocsisor a December 22. parktól a Nagyvásártérig kígyózott. Mivel a taxisok negyed nyolc és negyed kilenc között beszorultak a forgalmi dugókba, a taxivállalatok diszpécserszolgálataitól nem is lehetett autót kérni.

Fotós: Alexandru Nițescu

Az autóforgalom a városban nem sokkal negyed nyolc után kezdett bedugulni kedden: a Baross (Dacia) híd előtt kialakított körforgalomnál alakult ki a dugó, és innen terjedt a torlódás minden irányba: fel a hídon a Sztaroveszky (Magheru) út felé egészen a Louis Pasteur utcai kereszteződésig, az Averescu út felé, ahol a Prezan-hídig kígyóztak a kocsisorok, valamint és a Nagyvásártér felé a Zárda utcáig. A helyszínre kirendelt közlekedési rendőrök alig tudták mozgásra bírni a körforgalomba beszorult járműveket. Az autósok azt mondják, hogy a Baross-hídi körforgalom túl kicsi, emiatt gyűl ott fel nagyon hamar nagyon sok autó. A polgármesteri hivatal közlekedési bizottsága próbál megoldást találni ezekre a problémákra. Az egyik ötlet egy új sáv kialakítása, amelyen az Averescu útról rá lehetne hajtani a Baross-hídra, valamint a Szőllősi (Seleuşului) utca kétsávossá alakítása az Averescu út felé vezető irányba. Az is felmerült, hogy egyes iskolákat megkérnek arra, hogy az első órát tegyék át nyolc óráról kilencre. Ez utóbbi megoldás azonban azzal a veszéllyel járhat, hogy elhúzódik a forgalmi dugók időszaka. A legmegfelelőbb megoldás talán az lenne, ha aki csak teheti, autó helyett tömegközlekedési eszközt használna, illetve ha gyalog, biciklivel, rollerrel vagy más alternatív közlekedési eszközzel járna minél több ember iskolába, munkába.

Fotós: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában