Tanévkezdés

2022.09.05. 15:58

Megújuló iskolával és új aligazgatóval kezdi a tanévet a nagyváradi Ady Endre Líceum

Becsengettek a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban is, ahol a nyáron elkezdődött és körülbelül két évig fog tartani az iskola külső és belső felújítása, illetve ettől a tanévtől Buna Boglárka a tanintézmény aligazgatója.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Kellemes napsütés várt minden diákot, szülőt, tanárt hétfőn reggel, délelőtt a 2022–23-a tanév megnyitásakor. Szép számban gyűltek össze az új iskolaév kezdetén a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum sportpályáján is, ahol elsőként Vad Márta igazgató köszöntötte a megjelenteket. 

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                             

Kiemelte, hogy az idén másképp lesz felépítve az iskolai év. „Tanítás és vakációk fogják váltani egymást, ezeket hívják moduloknak. Nem lesz félév, csak év, ezáltal változik az értékelés, a jegyadás, a lezárások. Lesz Iskola Másként Hét és lesz ún. Zöld Hét is. Ezek a változások minden iskolát érintenek, ami azonban a sajátunk, és minket érintő változás, hogy felújítás alatt álló épületben kezdődik meg a tanév” – fogalmazott az intézményvezető. Megemlítette, hogy a nyáron elkezdődött az iskola egyik szárnyának a korszerűsítése. „A felújítás ideje alatt kicsit összehúzzuk magunkat és két év múlva teljesen, kívül-beül felújított iskolánk lesz” – tette hozzá. A továbbiakban felolvasták Horia Abrudannak, Bihar megyei főtanfelügyelőjének az üdvözletét is, aki a diákoknak azt üzente, hogy legyenek kíváncsiak, maradjanak nyitottak a kommunikációra és az újdonságra. „Mi mellettetek állunk és támogatunk abban, hogy felfedezzétek erősségeiteket és ezeket optimálisan ki is használjátok” – hangzott el.

Fotós: Alexandru Nițescu

Püspöki köszöntők

Böcskei László római katolikus megyés püspök is köszöntötte a jelenlevőket az új tanév kezdetén. A Szentírás első sorait olvasta fel, melyben felcsendül Isten szava: „Legyen világosság!”, majd a diákokhoz szólva elmondta: „Az én kívánságom az, hogy legyél világosság ott, ahol vagy, legyél világosság ebben az elsötétülő világban!” 

Fotós: Alexandru Nițescu

A megújulás fogalmáról is szót ejtett az egyházi vezető mind szellemi, mind pedig fizikai értelemben. Ez utóbbi kapcsán utalt magának az iskolának a felújítására, arra kérve a tanulókat, hogy ők maguk is járuljanak hozzá a maguk módján ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt befejeződhessenek a munkálatok.

Fotós: Alexandru Nițescu

„Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek az Istene” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Különösen fontos a tinédzserek számára is az, hogy tisztában legyenek azzal a gondolattal, hogy Isten rendet akar teremteni, és olyan dolgokra akar megtanítani bennünket, amelyek illenek hozzánk, és mindig a jó szolgálatába állítják az embert. „Amikor Isten megteremtette ezt a világot, akkor ebből a kaotikus világból teremtette a békességet az anyagban. Mert az anyagnak is szüksége van a békességre, a rendre, hát akkor hogy ne lenne szüksége rá a léleknek” – jegyezte meg a püspök, majd kifejtette: ha mindenki a maga környezetében meg tudja tenni, hogy békesség legyen, akkor azzal példát mutat másoknak is.

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                

Itthon tervezni

Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Képviselőház oktatási bizottságának alelnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Ady Endre Líceum közösségünk egyik legrégebbi oktatási intézménye, hiszen több mint 250 éves. A végzős diákokat arra kérte, hogy itthon, a szülőföldön tervezzék a jövőjüket, „hiszen csak akkor lesz ennek az iskolának és ennek a közösségnek még 250 éve, ha álmaitokat itthon tervezitek meg” – jegyezte meg, majd arra kérte a pedagógusokat is, hogy ők is erre biztassák a fiatalokat. A politikus az egymás és a magyar intézmények iránti felelősség fontosságáról is beszélt. Megköszönte Buna Boglárka munkáját, amit a megyei tanfelügyelőségen fejtett ki, és aki ettől a tanévtől az Ady Endre Líceum aligazgatója. Szabó Ödön megköszönte a leköszönt aligazgató, Ciubotariu Éva több évtizedes, az iskola és a tanulók érdekében kifejtett áldozatos tevékenységét is. Végezetül azt kérte a diákoktól és a tanároktól, hogy törekedjenek a jóra, a tökéletesre, akkor is, ha ez utóbbit nem lehet elérni soha.

Fotós: Alexandru Nițescu

A beszédek után hagyományos módon diáktársaik köszöntötték az ötödikes és kilencedikes tanulókat, akik megkapták a tanintézmény nyakkendőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában