Filmfesztivál

2022.09.06. 18:00

Kilakoltatás és ami mögötte van

Először vetítették Nagyváradon Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című szatirikus filmjét a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) zárónapján.

P. Nagy Noémi

Érdekes filmet láthatott a váradi közönség a TIFF-karaván utolsó napján, vasárnap a Nagyváradi Filharmónia koncerttermében. A megtörtént eseményeken alapuló film egy kezdő, de elszánt bírósági végrehajtó, Ricsi (Orosz Ákos) és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló idős asszony, Ilona (Nagy Mari) heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. A film során nem csak a kilakoltatás procedúrája tárul a néző elé, hanem a végrehajtó mögötti embert is megismeri, valamint az adósságba keveredett idős asszony szomorú történetét. Fontos szerepet játszik a történetben a családi viszonyok, a gyermek-szülő kapcsolatok ábrázolása is, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak az események alakulásához. A végrehajtó a megfelelési kényszer miatt minden áron véghez akarja vinni a kilakoltatást, ami a nem várt fordulatok miatt végül egyre valószínűtlenebbé válik. Egyre több felet kell bevonni az egyszerűnek induló rutineljárásba, míg végül a rendőrségen kívül, a készenlétisek, a tűzoltók, a mentők, a katasztrófavédelem, egy sintér, és sokan mások is a helyszínre érkeznek. Minél elszántabban, minden eszközt bevetve próbálja Ricsi véghez vinni ügyét, annál több részlet derül ki számára Ilonáról és fiáról, így végül, már nem is akarja végrehajtani a kilakoltatást, viszont ezt nélküle is befejezik.

Díjak

A Kilakoltatás című film augusztus elején a zsűri különdíját és a közönségszavazás második helyezését is elnyerte a szicíliai Cataniában a KinEst Festen. A közép-európai filmeket szemléző rendezvény szakmai zsűrije a döntését azzal indokolta, hogy a Kilakoltatásban, amelynek forgatókönyvét is az elsőfilmes rendező, Fazekas Máté Bence jegyzi, a társadalmunkat irányító gazdasági rendszer és az abból eredő etikai konfliktus egy képzeletbeli holtpontra jut. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában készült szatirikus hangvételű filmalkotást a magyar kritikusok a 2021-es év egyik legjobb filmjének tartották, áprilisban pedig a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el Portugáliában a Fantasporto fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában