Támogatott tartalom

2022.09.22. 09:25

Internetes munka: mítoszok és a valóság

Vajon lehet-e sok pénzt keresni anélkül, hogy elhagynád a kényelmes otthonodat? Vagy a jó internetes keresetről szóló történeteknek semmi köze a valósághoz? A jelen cikkben körüljárjuk, hogy ezekben a történetekben mennyi az igazság és mennyi a fikció.

1. mítosz: az interneten nagyon könnyű sok-sok pénzt keresni

Az online kereset csak abban különbözik az offline végzett munkától, hogy itt általában nincs normalizált munkanap. A munkavégzés helye és ideje szabadon választható és rugalmas. Lényegében csak internetkapcsolatra és egy kis szabadidőre van szükséged. De ez a munka is erőfeszítést, bizonyos készségeket és tapasztalatot igényel. Ezért néhány billentyű lenyomásával nem fogsz még azonnal pénzt keresni.

Minden online szakma – a szövegírótól a programozóig és tartalomkezelőig – időt és tudást igényel. Fontos, hogy erre fel legyünk készülve.

2. mítosz: az online szakmák nagyon bonyolultak

Az internetes munka már régóta nem valami fantasztikus és elérhetetlen kategóriába esik. Ennek ellenére sokan hiszik azt, hogy az online szakmák túl bonyolultak, vagyis nincs is értelme kipróbálni magad az interneten.

Az igazság azonban az, hogy otthonról, az online térben dolgozni ha nem is mindenki, de nagyon sokan képesek. Például az Excel tanfolyam segítségével könnyen el lehet sajátítani az online asszisztensi szakterületet. De kellő akarattal ki lehet tanulni a következő szakmákat is:

- szövegíró;

- webdesigner;

- programozó;

- tartalomkezelő.

A legkönnyebben akkor tudod elsajátítani az adott szakmákat, ha kifejezetten tetszik, amivel foglalkoznod kell. Egyáltalán nem szükséges filológusnak, írónak vagy újságírónak lenned, ha

szövegíróvá szeretnél válni. Hasonlóképpen, nem kell művésznek lenned ahhoz, hogy a jövőben webdesigner vagy professzionális illusztrátor lehess. Bárki megtanulhatja ezeket és sok más online szakmát is. A lényeg, hogy legyen hozzá akaraterőd.

3. mítosz: az interneten már nem maradt több szabad állás

Mindenhol nagy a verseny, ezért ebben a szférában már nem fogom tudni megtalálni a helyemet – ezt gondolják sokan azok közül, akik már hallottak az online munkáról, de biztosak benne, hogy itt már nem maradt szabad álláslehetőség.

Az offline munkától eltérően azonban az online szférában mindig vannak helyek az olyan szakemberek számára, mint a szövegíró, szerkesztő, fordító, tartalomkezelő, SEO-szakember, programozó és mások. Ezért nem kell előre aggódni emiatt, és lemondani az otthoni, rugalmas munkavégzés lehetőségéről. Ha másoknak sikerült megtalálniuk az online szakmájukat, akkor neked is sikerülni fog!

4. mítosz: az internetes munka komolytalan

Az online munkavégzést néha komolytalan tevékenységnek tekintik. De a valóságban ez ugyanolyan munka, mint az offline munkavégzés, ahol ugyanúgy szükség van az erőfeszítéseidre és az idődre.

Itt is ugyanúgy különbözhet a jövedelem szintje, a választott szakterülettől és a munkával töltött időtől függően.

Az interneten bárki végezhet távmunkát a saját szakterületén, vagy opcionálisan új online szakmát tanulhat, és kényelmes otthonában ülve kereshet pénzt. Dolgozhatsz például web designerként, fejlesztőként, tartalomkezelőként. Az ilyen munkák figyelmet, különleges ismereteket és készségeket igényelnek.

5. mítosz: az online munka mindig feketén történik

Van egy olyan tévképzet is, hogy az interneten lehetetlen hivatalosan dolgozni, vagyis ez a fajta pénzkereset illegális.

A valóságban azonban ez mind csak rajtad múlik, és kezdhetsz például azzal, hogy egyéni vállalkozóként regisztrálsz. Azok, akik legálisan szeretnének dolgozni, könnyen megtalálják a módját. Mindenki más pedig inkább csak a kifogásokat keresi.

Valóság: szabadúszónak lenni számos előnnyel jár

Aki már végzett ilyen munkát, nagyon nehezen fog tudni visszatérni a korábbi életritmusba főnökökkel és ébresztőórákkal. A szabadúszó munkája elsősorban szabadságot jelent, amely nem csak a munkavégzés helyének a megválasztásában, hanem a munkaidejének a megválasztásában is kimerül. Bárhol, számodra kényelmes időben fejleszthetsz alkalmazást, írhatsz értékesítési szöveget vagy rajzolhatsz illusztrációkat egy bannerhez. Az ügyfeleket nem érdekli, hogy hol van a szabadúszó és mit csinál. Számukra a projekt leadási határideje és a munka minősége a legfontosabb.

Ezen túlmenően, az online munka korlátlan lehetőségeket is kínál. Nagyon sok ügyfél, megrendelő a világ különböző részeiről származhat. Például egy webáruház megnyitásakor több megrendelésre számíthatsz, mintha egy nagyobb üzletet nyitnál a városodban.

Ahhoz, hogy megértsd, mennyire jövedelmező és kényelmes a távoli munka, ki kell próbálnod ezt a fajta lehetőséget.

Valóság: az online munkának megvannak a maga buktatói

Persze nem minden olyan szép és egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Egy ilyen munka kiválasztásakor számolni kell a következő dolgokkal is:

- Szabálytalan munkaidő. Egyrészt ez a fajta munkavégzés rugalmas időbeosztással jár, másrészt viszont több munkát is jelenthet, és nem csak nappal, hanem akár éjszaka is. Ezért az online munka nem alkalmas mindenki számára.

- Lehetséges problémák a gerinceddel és a látásoddal. Egy ilyen munkának része az, hogy sok időt fogsz tölteni a laptopod és a monitorod előtt. Ezért fontos, hogy gondolj rá előre, hogyan tudod elkerülni a gerinceddel és a szemeddel kapcsolatban felmerülő problémákat. Ahhoz, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsd a szervezetedre nehezedő terhelést, végezz rendszeres testmozgást, valamint másfél óránként vagy akár óránként tarts szünetet a munkában.

- Deszocializáció. A szabadúszó munkája leginkább introvertált emberek számára alkalmas, és kevésbé jó az extrovertáltaknak. Azonban, ha az utóbbiak közé tartozol is, ez még önmagában nem ok arra, hogy lemondj a távoli munkavégzésről. Ahhoz, hogy ne érezd magad kényelmetlenül egyedül, érdemes szakaszokra bontani a munkát. Tehát lehet reggeli, délutáni és éjszakai munka. Ezek között pedig kommunikálhatsz a barátaiddal, ismerőseiddel és ellátogathatsz a kedvenc helyeidre a városban.

- Ezen kívül a szabadúszónak rendkívül önfegyelmezettnek kell lennie, és tudnia kell, hogy az interneten keresztüli munkavégzés sok időt emészt fel és meghatározott készségeket igényel.

Valóság: a szabadúszó munka nem igényel pénzbefektetést

Ha nem tervezel webáruházat nyitni, különféle elektronikai termékeket értékesíteni, vagy reklámkampányokat elindítani, akkor nincs szükséged nagy pénzbefektetésre. Az olyan szakterületeken, mint a szövegírás, programozás, webfejlesztés vagy tartalomkezelés, lényegében csak internet-hozzáférésre, tapasztalatra és szabadidőre van szükség.

A távmunka alapvetően nem jár pénzbefektetéssel, ezért átlátható és meglehetősen jövedelmező típusú bevételnek számít.

Valóság: a kor és a kinézet nem számít

A jelenkori munkaadók gyakran a potenciális jelöltekkel szemben támasztott egyéb követelmények mellett bizonyos korhatárokat, sőt, a jelölt külsejével szemben támasztott igényeket is rendelnek. Az offline munkától eltérően az ügyfelek ilyen kívánságaira nem nagyon van példa az interneten. Itt csak a szakmai felkészültség, a munkatapasztalat, valamint a határidő betartása játszik szerepet. Az interneten fontos, hogy ne a személyed legyen az előtérben, hanem a munkád, amelyet kiválóan kell elvégezni.

Órákig lehetne beszélni az internetes munka minden előnyéről és lehetséges hátrányairól. De ahhoz, hogy megértsd, hogy neked személyesen megfelelő-e, vagy továbbra is inkább az irodában dolgoznál, mindenképpen ki kell próbálnod.

Fizetett hirdetés!

CH 17134

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában