Területcsere

2022.09.01. 16:00

Ingatlancsere az intermodális központ megvalósításához

Területcserére van szükség ahhoz, hogy megépülhessen Biharpüspökiben az intermodális szállítási terminál.

Forrás: PMO

Pap István

A biharpüspöki vasúti pályaudvar közelében tervezett intermodális szállítási központ területén, a Borsi út 43/A szám alatt van egy 67.244 négyzetméteres telek és egy ingatlan, mely az Országos Vámhatóság tulajdonában van. Itt fejti ki tevékenységét a pénzügyi csalások elleni 6. számú regionális igazgatóság, valamint a Bihar megyei vámhatóság is. Ahhoz, hogy a váradi önkormányzat finanszírozást kaphasson a beruházásra, minden ottani terület a saját tulajdonában kell legyen. Eddig csak a Szállításügyi Minisztériummal tárgyaltak arról, hogy szükség lenne egy területre a beruházás megvalósításához, mondta a keddi azonnali helyi tanácsülés elején Florin Birta polgármester, de időközben feltűnt a színen egy új intézmény, a Romániai Vámhatóság, ezért velük is fel kellett venni a kapcsolatot. 

A nagyváradi önkormányzat együttműködési egyezményt köt a vámhatósággal és a pénzügyőrséggel annak érdekében, hogy megszülethessen a kormányhatározat a területátadásról. Az egyezményre vonatkozó tanácsi határozatot egyhangúlag elfogadta a helyi tanács. Az egyezmény értelmében a vámhatóság vállalja azt, hogy elősegíti a vonatkozó kormányhatározat elfogadását, amellyel az ingatlanokat a román állam közvagyonából a nagyváradi önkormányzat közvagyonába utalják át. A nagyváradi önkormányzat a maga során vállalja azt, hogy a Ion Mihalache utca 41 szám alatt egy 9.924 négyzetméteres telken felépít egy irodaépületet, amelybe átköltözhet majd a vámhatóság 75 és az igazgatóság 150 munkatársa. Az új székhelyen legalább 4000 négyzetméteres parkolót kell majd építeni, hogy legyen hol parkoljanak a munkatársak, illetve, hogy legyen hol tárolni az elkobzott járműveket is. Építeni kell továbbá egy minimum 1.500 négyzetméteres csarnokot is, ahol az elkobozott árut tárolják majd. Amennyiben az állami intézményeket még azt megelőzően el kell költöztetni, hogy az új székhely megépülne, akkor a váradi önkormányzat ideiglenes székhelyet biztosít számukra. 

A nagyváradi önkormányzat egyébként már meghirdette a közbeszerzési eljárást a biharpüspöki intermodális szállítási terminál megépítésére. A projektet a Nagy Infrastrukturális Projektek Programjához nyújtják be finanszírozásra. A beruházás becsült értéke 14,8 millió euró, amiből 10 millió euró lenne az uniós anyagi támogatás és 4,8 millió euró lenne a város hozzájárulása. Az elképzelések szerint két, egyenként mintegy 700 méter hosszú vasútvonal és egy betonozott terület épül majd meg. Ezeket a létesítményeket arra használják majd, hogy az árukat ki- és berakodják, és a szállítás közúton, vagy vasúton folytatódhasson tovább. A tervek szerint épül majd egy adminisztrációs épület és egy teherautó-parkoló is. Az egész létesítményt bekerítik, kiépítik a közvilágítást és a közmű-rendszert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában