Gálaest

2022.09.26. 11:55

Húszéves a Csillagocska Alapítvány

Együtt ünnepelt a nagyváradi Csillagocska Alapítvány apraja-nagyja a szeptember 24-én délután megszervezett 20 éves jubileumi gálán. A kerek évforduló megkoronázásaként az alapítvány képviselői szombaton átvehették a Magyar Örökség-díjat a budapesti Magyar Tudományos Akadémián.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Régi és új csillagocskák, óvodai pedagógusok, egykori és jelenlegi oktatók, támogatók és szülők töltötték meg a váradi Szigligeti Színházat pénteken délután, hogy együtt ünnepeljék a Csillagocska Alapítvány fennállásának huszadik évfordulóját. Ezen a jeles alkalmon az ünnepi köszöntések és emlékplakettek átadása mellett a Csillagocska családhoz tartozó összes ének- és táncegyüttes, a kórusok és a kis óvodások is megörvendeztették a jelenlevőket egy-egy rövid produkcióval. A jubileumi gála nyitóbeszédét dr. Pálfi József, a Csillagocska Alapítvány elnöke tartotta meg. 

Fotós: Alexandru Nițescu

„A Szentírás utolsó lapjain azt olvassuk, hogy a végső nagy megjelenéskor a nemzetek képviselői a maguk sajátos szellemi-lelki kincseiket, műveltségüket és kultúrájukat viszik a Királyok Királya elé. Viszont csak azok sereglenek fel előtte, akiknek van mit odavinniük. Ez a jelenet régen és most is számtalanszor elgondolkoztat és mindig felelősségre figyelmeztet. Milyen jó lenne, ha nem maradnánk ki a felsereglésből mi sem. Műveltségünk, kultúránk, hitünk, lelkiségünk kincseivel hiszem, hogy csak akkor számolhatunk majd el, ha mindaddig jó sáfárként forgatjuk és értékesítjük azokat. Csak remélni tudom, hogy a Csillagocskák is oda fognak seregleni azokkal az ajándékokkal, amelyeket összegyűjtöttek” – fogalmazott Pálfi József, hozzátéve, hogy nagy léptékben nézve húsz év nem olyan számottevő, de egy ember és egy alapítvány életében ez nagyon jelentős időszak. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Húsz év alatt számtalan egykori óvodás nőtt fel, akik már oktatóként járulnak hozzá a közösség munkájához, erősítve és továbbadva a Csillagocska Alapítvány hitre és magyar tudatra nevelő, magyar népi kultúrát és keresztény értékrendet erősítő szolgálatát. „Ezt a munkát továbbra is örömmel és jókedvvel folytatjuk” – hangzott el. „Szombat délelőtt jelentős eseményre kerül sor a Csillagocska Alapítvány történetében, hiszen átvehetjük a Magyar Örökség-díjat. Szellemi, lelki barátaink előtt és közösségében jelenünk meg Budapesten, azok között, akik értékelik eddigi munkánkat és szolgálatunkat. A magyar kormány rendszeres támogatása nélkül meg lenne kérdőjelezve a mindennapi munkánk. A legnehezebb Covid-os időszakban is ott álltak mellettünk, mikor kevésbé tudtunk olyan tevékenységet kifejteni, amilyet szerettünk volna, és ezek a támogatások évek óta rendszeresek és önzetlenek, köszönetünket fejezzük ki ezúton is” – tette hozzá Pálfi József. 

Fotós: Alexandru Nițescu

A jubileumi gálaest meghívott vendége Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár volt, aki elismerését fejezte ki a Csillagocska Alapítványnak és csapatának, hogy pici gyermekeket, fiatalokat, a középkorú korosztályt és az időseket is összefogva áldozatos munkájukkal vállalják az összmagyarság és a kereszténység erősítését, amely munkának hosszú távon is pozitív hatása és üzenete van. Éppen ezért megérdemelten kapják meg a Magyar Örökség-díjat, hiszen ez a közösség kulturális szempontból és a magyarság megmaradásának szempontjából is küldetéssel bír. „Küldetése van a Csillagocska Alapítványnak, mivel kultúrát közvetít, ezen keresztül pedig nemzetet és hitet erősít, a kereszténységben megtart. Nemcsak a húsz évhez, hanem a holnapi naphoz is gratulálok. A Magyar Örökség-díjasok nagyszerű társaságába kerül bele a Csillagocskák közössége, és erre méltán lehetnek büszkék a nagyváradiak is” – tette hozzá végezetül Soltész Miklós.

Fotós: Alexandru Nițescu

Fellépők

A gálaműsort az óvodás gyermekek zenés-táncos előadása nyitotta meg, melyet az óvodapedagógusokkal közösen adtak elő. A Csillagocska Alapítványhoz több kórus is tartozik, első körben a Csillagfény szülői kórus alakult meg 2009-ben, az óvodás és táncos gyermekek szüleiből. A közös éneklés igénye másokban is tovább élt, így 2010-ben megalakult a Váradi Dalnokok kórusa, és ugyanebben az évben a Nagyváradi Asszonykórus is. A pénteki jeles alkalmon mindhárom kórus fellépett Márkus Zoltán karnagy vezetésével. A továbbiakban a Csillagocska Néptáncegyüttes Virgoncok csapatának és a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozók alkalmával megismert vendégegyüttesek képviselőinek közös előadása következett. Az esten a közönség a váradi várban tavaly bemutatott Zsoltár a Váradi Bibliáért című misztériumjáték részletét nézhette meg, amelyben a Csillagocskák apraja-nagyja fellépett. Közös műsorral készültek a gálára a Csillagocska Alapítvány keretében zajló énekes és hangszeres zeneoktatás egykori és jelenlegi hallgatói, valamint oktatói. A fellépések rendjét pedig az egykori és jelenkori néptáncoktatók valamint a néptáncosok közös fellépése zárta. A táncosokat az est során a Soroglya zenekar kísérte.

Fotós:  Alexandru Nițescu

Díjazottak

Az ünnepi eseményen Csillagocska Emlékplaketteket osztottak ki mindazoknak, akik fáradhatatlan, lelkiismeretes és önzetlen munkájukkal a háttérből segítették a hosszú évek alatt és segítik ma is a Csillagocskák népes családjának mindennapjait. Tiszteletüket és köszönetüket kifejezve az Alapítvány nevében emlékplakettet vehetett át Soltész Miklós államtitkár. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumnak odaítélt díjat Módi Kinga igazgató vette át, továbbá emlékplakettet kapott Dobrai Júlia óvónő, Agyagási Ernő presbiter, énekkartag, Salánki Lóránt főpénzügyőr, Székely Ferenc ügyvéd, Tóth Lajos és Etelka vállalkozók, Szabó Csaba önkéntes munkatárs, Dimény Eszter néptáncoktató. A Csillagocska munkaközösségtől Pálfi József is átvehetett egy meglepetés-emlékplakettet, és húszéves fáradhatatlan munkájának elismeréseként Benedek Árpád zenepedagógust és néptáncoktatót is díjazták. Az ünnepi gála visszanézhető a Csillagocska Alapítvány Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában