Miniszteri látogatás

2022.09.09. 12:01

Hozzák vissza a kutatókat!

A kutatási és fejlesztési minisztérium nagyszabású programot indít a külföldön dolgozó román kutatók hazacsábítására, és ebben a törekvésében a nagyváradi intézmények támogatására is számít.

Pap István

Munkalátogatásra érkezett szerdán Nagyváradra Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter, ahol Florin Birta polgármesterrel és Ilie Bolojannal, a Bihar Megyei Tanács elnökével közösen részt vett egy találkozón a Nagyváradi Egyetem vezetőségével. Itt Sebastian Burduja arra buzdította a jelen levő akadémiai közösséget, hogy csalogassák haza a külföldön dolgozó román kutatókat. Mint kifejtette: „Egy-két hét múlva elindítjuk a legfontosabb projektet, amely a diaszpórában élő román kutatókat érinti, mert haza akarjuk hozni őket. 160 millió eurót különítünk el 1,4 millió eurós támogatások formájában, ezekből három év leforgása alatt a legmagasabb szintű kutatásokat finanszírozzuk. Ez körülbelül 120 kedvezményezettet jelent. Jó lenne, ha a Nagyváradi Egyetem már most elkezdene ilyen kutatási partnereket keresni” – idézi a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye a miniszter szavait. Dr. habil. Constantin Bungău professzor, a Nagyváradi Egyetem rektora a találkozón azt emelte ki, hogy az egyetem különösen érdekelt abban, hogy kapcsolat létesüljön a gazdasági és a kutatási szektor között. Ennek jegyében épül a váradi és a megyei önkormányzattal partnerségben a Tudományos és Technológiai Park és a Műszaki Tudásátadási Központ is, mely utóbbit a nagyváradi önkormányzat támogat. Ezek a megvalósítás alatt álló létesítmények a helyi fejlesztés legfontosabb pillérei lesznek, húzta alá a rektor.

A program következő állomása Hegyközszáldobágy volt, ahol a miniszter meglátogatta Kelet-Európa legnagyobb alacsony energiafelhasználású épületét, melyet a németországi Passzív Házak Intézete működtet. Az épület 2400 négyzetméteren terül el és két cég működik benne. Itt Gabriel Ciordaș, a cégek alapítója és ügyvezető igazgatója felvázolta a miniszternek a számítástechnikai cégek helyzetét, és kifejtette, hogy milyen intézkedésekkel lehetne támogatni a hazai számítástechnikai szektort. Sebastian Burduja Florin Birtával meglátogatta a készülő nagyváradi irodaházat is a volt ideggyógyászat épületében. A Louis Pasteur utcai építkezésnek a fele már elkészült, és amint a beruházás befejeződik, az átalakított épületben számítástechnikai vállalkozások kapnak majd helyet.

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében idézik Florin Birta szavait, aki elmondta: „Szükségessé vált a helyi önkormányzatok digitalizálása, és helyi szinten megoldást kell találnunk a digitális átalakulásra, hogy növeljük a digitális készségeket, és hogy megkönnyítsük a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést a közösség számára. A váradi polgármesteri hivatal fontos lépéseket tesz ebbe az irányba, és különböző kezdeményezésekkel támogatja a számítástechnikai közösséget, többek között egy olyan üzleti inkubátorházzal, amely egy fedél alatt fogja össze a kreatív induló vállalkozásokat”. A találkozók végén Sebastian Burduja mindenkit arról biztosított, hogy a minisztérium szakemberei minden támogatást meg fognak adni annak érdekében, hogy a dolgok a kívánt irányba haladjanak. A miniszter részt vett Románia első orvosi innovációs központjának elindításán is, amelyre a Nagyváradon zajló Nemzetközi Orvostechnológiai Konferencia keretében került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában