Ünnep

2022.09.09. 16:00

Hálaadó ünnepet tartottak Jankafalván

Hálaadó istentiszteletre került sor augusztus 21-én, vasárnap a jankafalvi református templomban. Az ünnepség kettős okból volt megrendezve, egyrészt a 20 éve épült templomért, másrészt az idei aszályos időben is Istentől biztosított új kenyérért adott hálát a gyülekezet.

BN-összeállítás

Az istentisztelet kezdetén Kállai Anita kántor vezetésével a Jankafalvi Énekkar szolgált két énekkel, melyek közül az egyik 20 évvel ezelőtt is felcsendült a templomszentelési ünnepségen. Az igei szolgálatot Gellért Gyula nyugalmazott esperes végezte, aki egykori templomépítő lelkipásztora volt a gyülekezetnek. Az Ige a 95. Zsoltár 1. és 2. verséből szólt, melynek alapján az igehirdető a következő gondolatokat fogalmazta meg: „Isten a mi Megváltónk, Teremtőnk, a boldogság Istene, aki azt akarja, hogy mi is örvendezzünk. Mindenért hálát kell adni Istennek! Adunk-e hálát családjainkért, gyülekezetünkért és nemzetünk tagjaiért? Nincs boldogabb szülő, mint látni hálás gyermekét.” 

Az igehirdetést követően Jakó Sándor Zsigmond jankafalvi lelkipásztor szolgálatával került kiosztásra az újkenyéri úrvacsora az ünneplő közösségnek. Az igei szolgálatok után a házigazda lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, a gyülekezet tagjait, majd átadta a szót a köszöntések rendjén Gellért Gyula ny. esperesnek és Mados Attila bihardiószegi polgármesternek. Ezt követően a 20. évfordulóra emlékeztető dísztányérokat és ajándékokat nyújtott át a lelkipásztor a gyülekezet nevében Gellért Gyula templomépítőnek, Mados Attila polgármesternek, akinek vezetése alatt eddig több éven át a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal jelentős összegekkel támogatta a templomon és környékén elvégzett munkálatokat, valamint özv. Kisfalusiné Hám Enikőnek, akinek édesanyja – aki már sajnos nincs az élők sorában –, Hám Etelka tanítónő, presbiter volt a templomépítés folyamatának elindítója, s leányával együtt lelkes támogatója is. A helyi lelkész elmondta azt is, hogy sajnos a templomépítők és az építést támogatók közül többen is csak fentről kísérhetik csillagszemükkel a gyülekezet életének sorsát. „Áldott legyen emlékük” – hangzott el.

Az ünnepség folytatásaként a Somogyi Renáta óvónő vezette furulyáscsoport és a jankafalvi ifjúság műsora következett. Az ifjak versekkel, énekekkel, jelenetekkel, illetve a szentelési ünnepségből bevágott videó részletekkel elevenítették fel a templomépítés elhatározásától a megvalósítást jelző felszentelésig eltelt küzdelmes időszakot. Majd a színvonalas műsor zárásaként a tiszteletes, felvéve az ifjak által elejtett fonalat, a szentelés óta eltelt 20 év fejlesztési és felújítási munkálatait ismertette a templom történetéből, megköszönve a magyar kormány és a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal többszöri támogatását, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) idei jelentős pályázati segítségét is, amelynek révén a beázó tetőzet külső és belső felújítása, a karzat padlózása és a terasz, illetve eresz festése is megvalósult.

Az ünnepség méltó befejezéseként a Himnusz éneklése következett, majd a templomudvaron szerény szeretetvendégség várta a templomból kijövő népes gyülekezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában