Előadás és párbeszéd

2022.09.26. 07:43

Fórumot szerveztek a magyar szociális szolgáltatók számára

Az országos RMDSZ az elmúlt csütörtökön fórumot szervezett a partiumi magyar szociális szolgáltatók számára a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.

Ciucur Losonczi Antonius

A rendezvény célja a beszélgetés és együtt gondolkodás volt arról, hogyan lehetséges kiépíteni egy jól működő és életképes magyar szociális szolgáltatási hálózatot. A meghívottakat Szabó Ödön parlamenti képviselő köszöntötte, aki kifejtette, hogy a májusban Marosvásárhelyen életre hívott konzultációsorozat célja, hogy közvetlen kapcsolat alakuljon ki a törvényalkotók, az illetékes minisztériumok és a szociális szolgáltatók közt. Megjegyezte, hogy a pandémiás időszak nehéz és megterhelő volt mindenki számára, ezért volt szükség a magyar intézmények, illetve civil szervezetek hatékonyabb együttműködésére az Összefogás Nagyváradért platform keretében, mely ötlet hasznosnak bizonyult, mert sokkal több embert tudtak elérni és segíteni nekik. Sajnos azonban továbbra is olyan időket élünk, hogy a társadalmi szolidaritásra még az eddiginél is nagyobb szükség lesz, mert az energiaválság miatt várhatóan növekedni fog a kiszolgáltatott helyzetben levő személyek száma, ezért jó lenne, ha az említett kapcsolatok állandósulnának. A honatya ezután méltatta Szántó Ildikó munkáját, akire, mint mondta, mindig lehet számítani, mivel a szakmaiságot képviseli szociális téren, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy lesznek európai uniós pályázatok, finanszírozási lehetőségek, érdemes tehát ezeket követni, illetve partnereket keresni a sikeres pénzlehívás érdekében.

 

Csép Éva Andrea főszervező, RMDSZ-es parlamenti képviselő is azt emelte ki, mennyire fontos az, hogy a gyermekek, az idősek vagy a fogyatékkal élők gondozásával foglalkozó magyar szervezetek, intézmények tudjanak egymásról, jobban ismerjék egymás tevékenységét. Erre kell törekedni, hiszen a szociális ellátórendszert szabályozó törvények sűrűn változnak, szinte egyik napról a másikra módosul egy-egy cikkely. Fontos tehát a párbeszéd, a problémáknak a jelzése, egy kommunikációs csatornának a működtetése adatbázis formájában, hangsúlyozta Csép Éva Andrea.

Makkai Péter munkaügyi államtitkár szerint mélyreható reform előtt áll a romániai szociális ellátórendszer. Erről régóta beszélnek ugyan, de ehhez „reformált” emberekre van szükség. Ebben az esetben nem kálvinista értelemben vett reformátusokra, illetve talán egy kicsit mégis, hiszen a modern szociális háló kialakítása a protestantizmushoz kötődik, érvelt az államtitkár, aki ezután egy bibliai hasonlattal, a Bethesda tavi gyógyítás történetével érzékeltette azt, hogy nem elég a csodavárás vagy a panaszkodás, hanem akarni is kell a gyógyulást és hinni abban, hogy sorsunk jobbra fordul.

A továbbiakban bemutatkoztak a jelen levő szociális tevékenységet végző szervezetek képviselői, majd a témába vágó előadást tartott Csép Éva Andrea és Makkai Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában