Beruházás

2022.09.07. 13:00

Elkészült a szentmártoni körgyűrű műszaki tervdokumentációja

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint hétfőn Ilie Bolojan megyei tanácselnök találkozott annak a cégnek a képviselőivel, mely megnyerte a váradszentmártoni körgyűrű tervezésére és kivitelezésére meghirdetett versenytárgyalást. Az Erbașu vállalkozás befejezte és átadta a műszaki tervdokumentációt, mely szükséges az építkezési engedély megszerzéséhez. Ebben a hónapban a projektet véleményezés céljából továbbítják a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) közlekedésbiztonsági és műszaki-gazdasági szakbizottságainak. Ugyanakkor a szeptemberi megyei közgyűlésen napirendre tűzik a beruházás megvalósításához szükséges területek kisajátítására vonatkozó határozati javaslatot. Az építkezési engedélyt pedig várhatóan a hónap végéig kibocsátja a szállításügyi minisztérium. „Az elképzeléseink szerint október első napjaiban elkezdődhetnek a munkálatok a leendő körgyűrű teljes hosszán, és a kivitelezőknek 12 hónap áll majd a rendelkezésére. A nyomvonalon két felüljáró is épül: egy 430 méter hosszú a váradi körgyűrűvel való kereszteződésben és egy 720 méter hosszú a Püspökfürdő felé vezető út és a vasúti vágány kereszteződésénél. Ha nem keletkeznek jelentősebb problémák, jövő év őszétől kezdve torlódásmentesen lehet haladni Várad felől Belényes és Déva irányába”, nyilatkozta Ilie Bolojan.

Mint ismert, a beruházásra kiírt tendert a Construcții Erbasu (fővállalkozó)-Drumuri Orășenești Rt.-Procons Group-Váhostav Sk. konzorcium nyerte, mely nettó 149 millió lej értékben tett árajánlatot. A terelőút Nagyvárad irányából megkerüli majd Szentmártont és Félixfürdőt, biztonságosabbá és gyorsabbá téve a tranzitforgalmat. 5,7 kilométer hosszú lesz, menetirányonként kétsávos és tíz méter széles. A befektetés feltételezi több mint két kilométer hosszú bekötőút építését is, valamint három méter széles kerékpárútét a körgyűrűvel párhuzamosan. A kiindulópontja a nagyváradi Hunyadi János utca, és létesül majd három híd, két felüljáró, egy viadukt és három körforgalom is. A finanszírozást európai uniós forrásokból biztosítják a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014–2020 keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában