Közlemény

2022.09.23. 13:22

Egy vérből vagyunk

Ezzel a mottóval indította el az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány azt a jótékonysági futást, amely Kiskőrösről rajtolt 2022 szeptember 20-án, és Koltón ért véget szeptember 25-én. A jótékonysági futásnak több célja is volt. A magyarországi településeken véradásra biztatták a polgárokat, és pénzt gyűjtöttek Böjte Csaba erdélyi árvaházainak támogatására. A határ innenső oldalán igyekeztek azokat a településeket érinteni, amelyeknek közük van Petőfi Sándorhoz. Székelyhídtól azon a „lelki tanösvényen” futottak, amelyet Böjte Csaba szeretne létrehozni, érintve Petőfi és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes helyszínét is.

A futás közben meglátogatták az útba eső árvaházakat, ahová adományokat vittek, míg vasárnap Koltón egy nagyszabású rendezvényt, élményekkel teli napot szerveznek, ahová számos árvaházból látogatnak el a gyermekek, együtt várva a futók célba érkezését.

 

A nagyjából 500 kilométeres futás során számos ponton lehet csatlakozni a futókhoz. Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület (MPE) elnöke, Biharsályi mellé kerekezett ki, itt várva a futókat, akiket bringával elkísért a nagyváradi célállomásra, a Szent Angéla gyermekotthonba. A maratonfutók nem a főutakat használták, hanem a mellékutakat, ösvényeket, így futottak Nagyszalontától Nagyváradig. Az MPE elnöke is megtapasztalta, a futókkal együtt, hogy lehet bringázni és futni az átázott, sáros, pocsolyás úttalan utakon.

Nagy J. Barna az elmúlt években már több alkalommal is elkísérte bringájával a környéken jótékonysági maratoni futásokat vállalókat, hosszabb-rövidebb szakaszokon. Juhos Gábort Nagyszalontától Érmihályfalváig kísérte, de ott volt az említett futó Hajdú-Bihart és Bihar megyét érintő futásainál is.

Az MPE az említett árvaházakat is rendszeresen támogatja. Az elmúlt években Nagyszalontára tűzifát vittek, Gálospetribe számos alkalommal vittek adományokat, illetve támogatták az árvaháznak otthont adó épület felújítását. A székelyhídi gyermekeknek programokat szerveztek Nagyváradon, a nagyváradi gyermekotthonnak rendszeres támogatói. A pince és udvar kitakarításában is segítettek, tanszercsomagokat, élelmiszeradományokat vittek az otthonba, de kézműves foglalkozásokat, karácsonyi programokat, kirándulásokat, táborokat is szerveztek a nagyváradi árvaházban élő gyermekeknek.

 

Az MPE ezúton is gratulál a szervezőknek a jótékonysági futás ötletéhez, kivitelezéséhez, akik a nemzet egységét, a gyermekotthonok lakóinak megsegítését és a sportolás fontosságát is hirdetik, képviselik futásukkal. Ugyanakkor Petőfi Sándor emlékévében külön öröm, hogy nagy költőnkre is ráirányítják a figyelmet.

Sok erőt, kitartást kívánunk a futóknak, szervezőknek, és mindenkinek, aki hirdeti, megéli és szolgálja a „minden magyar felelős minden magyarért” gondolat szellemében a létparancsot: egy vérből valók vagyunk.

Magyar Polgári Egyesület, Nagyvárad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában