Biodüsszeia

2022.09.09. 12:40

Egészségügy: teret hódít a legmodernebb technológia az orvostudományban

Elindult az első romániai egészségügyi innovációs központ: a BIOdyssey (Biodüsszeia) révén új orvostechnológiai vállalkozások jönnek majd létre.

BN-összeállítás

Megalapították Románia első orvostechnológiai innovációs központját az izraeli Technion Egyetem és az amerikai Stamford Egyeteme szakértői a Román-Amerikai Alapítvány közreműködésével. A központ magas színvonalú oktatási programokat nyújt majd induló vállalkozások létrehozásához az ötlet megtalálásától a megvalósításig. A hírt szerdán a Nagyváradon zajló SSIMA Re:Imagine Healthcare nemzetközi egészségügyi technológiai konferencián jelentették be, amely Kelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, és amely szeptember 5–9. között zajlik Bihar megye székhelyén. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal azt írja közleményében, hogy a BIOdyssey főként azokat a fiatalokat célozza meg, akik orvostechnológiai vállalkozást szeretnének létrehozni, és akiknek támogatásra van szükségük mind oktatási, mind pedig – egy későbbi szakaszban – pénzügyi szempontból, két, számukra elérhetővé tett programon keresztül. Az első szakaszban a programban részt vevők hozzáférhetnek a Technion Egyetemen több mint tíz éve tanított módszertanhoz, amelynek segítségével évente több tucat sikeres vállalkozást hoznak létre Izraelben. A közleményben tudatják, hogy a híres ipari formatervező, Ezri Tarazi, az izraeli egyetem T-hub innovációs programjának igazgatója is részt vesz a Romániában indított egészségügyi innovációs programban. A jelentkezők izraeli, amerikai (Stanford Egyetem) és japán szakemberek – mérnökök, orvosok, vállalkozók – által vezetett műhelymunkákon is részt vesznek. Míg az első fázisban a legnagyobb potenciállal rendelkező fiatalokat keresik meg, a második szakaszban támogatják a projektjeiket, hogy azok vállalkozássá alakulhassanak át. „A központ résztvevőit arra ösztönzik, hogy azonosítsanak egy valós, mindenki életére kiható problémát a romániai egészségügyi rendszerben, és javasoljanak arra műszaki megoldást. Öt hónap áll rendelkezésükre, hogy a programban részt vevő mentorokkal együttműködve megvalósítsák a javasolt megoldást. Nem mindenki, aki kijön ebből a központból, indít azonnal vállalkozást, de megtanulja az ehhez szükséges lépéseket" – mondta dr. Elena Ovreiu, a SSIMA RE:Imagine Healthcare konferencia alapítója és szervezője. A BIOdyssey októberben kezdi meg tevékenységét első körben Bukarestben egy próbaprojekt keretében, ezt követően kiterjesztik az egész országra. „Kelet-Európa legnagyobb innovációs központját szeretnénk létrehozni. Románia kiváló diákokkal és hatalmas potenciállal rendelkezik ezen a területen, amelyet feltétlenül fejlesztenünk kell és ki kell használnunk” – tette hozzá Elena Ovreiu.

A projektet támogatja a Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium is, amely vállalta, hogy előteremti az ehhez szükséges pénzt saját költségvetésből, az európai alapokból vagy az Országos Helyreállítási Tervből. Ezen túlmenően a hatóságok ígéretet tettek az innovatív induló vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok módosítására. „Az államnak egyértelműen különbséget kell tennie az induló vállalkozások között. A jelenlegi, 32 éves jogszabály ugyanúgy vonatkozik a saormaárusokra, mint az innovációs és technológiai start-up vállalkozásokra. Más szabályokat kell alkalmazni arra, aki fodrászatot akar nyitni a háztömb sarkán, és másokat arra, aki egy alkalmazást hozott létre, mert a technológiának, az informatikának, az orvostudománynak és az oktatásnak kiemelt területnek kell lennie” – mondta Sebastian Burduja kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter, aki részt vett a BIOdyssey elindítását meghirdető nagyváradi rendezvényen. Hozzátette, hogy a törvénymódosítást megelőző közvita időszak legalább fél évig fog tartani. Kifejtette, hogy az induló vállalkozásokat azzal is lehetne ösztönözni, hogy az alkalmazottak részvényesekké válhassanak a vállalatban, mivel egy induló cégnek nincs elég pénze ahhoz, hogy megfelelő mértékben motiválja az alkalmazottait, de a részvényessé válás révén ők is érdekeltek lesznek a vállalat növekedésében. „Erről rendelkezik is az Adótörvénykönyv, de a végrehajtási mechanizmus nagyon nehézkes, és meg kell változtatni” – fogalmazott a kutatási miniszter.

A hatodik alkalommal megtartott SSIMA Re:Imagine Healthcare Nemzetközi Orvostechnológiai Konferencia szervezője az International School of Imaging with Applications in Medicine (SSIMA). A váradi esemény társszervezője a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Kórház, fő védnöke Románia Államelnöki Hivatala, ugyanakkor a rendezvény az Orvosi Képfeldolgozás és Számítógép-támogatású Sebészet Társaságának (MICCAI) védnökségét is élvezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában